Förseningar och nya prissättningar upprör många men samtidigt ökar SJ:s resenärer. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Fler reser med SJ trots hård kritik

I dag, fredag, presenterar SJ sin rapport för andra kvartalet. Det går bra för SJ på så sätt att antalet resande ökar. Men under sommaren har kraftiga förseningar och nya prissättningssystem upprört många.

Julio Caesar Soler är på väg från Stockholm till Göteborg och han tycker inte att man kan räkna med att komma i tid när man åker med X2000.

– Absolut inte, säger Julio Caesar Soler.

Dessutom tycker Julio Caesar Soler att det har blivit för dyrt. Gisela Knochenhauer håller med.

– De senaste åren har vi faktiskt flugit. Jag tycker om att åka tåg, men det är för dyrt.

Det är priser och förseningar som upprör de flesta som inte är riktigt nöjda med SJ.

När det gäller förseningarna är det framför allt X2000 som har krånglat.

I maj i år hade X2000 en punktlighet på bara 70 procent. Samma månad de tre föregående åren har den legat på drygt 80 procent. Enligt SJ:s förra kvartalsrapport hade man problem med X2000 som skulle åtgärdas under det andra kvartalet. Men yttre faktorer har gjort att man har misslyckats med det här, även i sommar säger SJ:s vd Jan Forsberg.

– I år har det handlat om bränder och tunnlar som har spruckit i taket, vi har haft nerblåsta träd och mycket annat, säger Jan Forsberg.

Jan Forsberg vill inte lova någonting men hoppas på en bättre punktlighet i höst. Många tycker som Gisela Knochenhauer och Julio Caesar Soler att det har blivit dyrare att åka tåg. Men enligt Jan Forsberg har det genomsnittliga priset snarare sänkts. Att folk uppfattar att det har blivit så dyrt tror han kan bero på att SJ helt enkelt varit dåliga på att förklara för folk hur prissystemet fungerar.

– Eftersom vi har infört en prismodell där vi har pris från 95 kronor till 1100 kronor från Stockholm till Göteborg, så har vi försökt att göra det precis motsatta.

Är det en marknadsföringsmiss ni har gjort?

– Ja, det kanske man kan säga, säger Jan Forsberg.

Emma Eneström
emma.enestrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista