FN-arbete för biologisk mångfald sågas

FN:s arbete för biologisk mångfald har blivit ineffektivt och ovetenskapligt. Det anser en rad svenska experter som ingår i den vetenskapliga och tekniska kommitté som förbereder arbetet inom konventionen om biologisk mångfald.

Experterna, som kommer från universiteten, Naturvårdsverket, Jordbruksverket och Skogsstyrelsen skriver i en artikel i tidskriften Conservation Biology att ländernas delegationer har utarmats på vetenskaplig kompetens och att det får allvarliga följder.

En av experterna är Torbjörn Ebenhard, ställföreträdande föreståndare vid Centrum för biologisk mångfald.

– Delegationerna från de olika länderna består till största delen av diplomater som inte har någon egentlig biologisk bakgrund, framför allt inte en vetenskaplig. En del har ett förhandlingsmandat från en regering som är väldigt strikt och som egentligen går ut på att inte godkänna någonting alls, säger Torbjörn Ebenhard.

Konventionen om biologisk mångfald undertecknades samtidigt som klimatkonventionen vid FN:s stora miljömöte i Rio de Janeiro 1992. Men medan FN:s klimatpanel, IPCC, har presenterat vetenskapliga rapporter, som har fått en bred uppslutning i klimatarbetet, anser artikelförfattarna att det saknas respekt för vetenskaplig relevans när det gäller konventionen om biologisk mångfald.

Kommittén ska vara till för vetenskaplig och teknisk rådgivning men eftersom många länder i huvudsak skickar politiker och diplomater, som saknar vetenskaplig kompetens, blir beslutsunderlagen bristfälliga, säger Torbjörn Ebenhard.

– Man vet inte vad termerna betyder, som till exempel inomartsvariation och mellanartsvariation, som är viktiga komponenter av biologisk mångfald. Om man inte förstår de termerna handlar om är det väldigt svårt att komma fram till en text som speglar någonting meningsfullt.

Vad innebär då det här för möjligheten att uppnå resultat och kunna skydda biologisk mångfald i världen?

– Vi är oroliga att de beslut som tas om vilka åtgärder som ska sättas in inte är de bästa. Samtidigt är vi också oroliga för att stödet för den här typen av politisk verksamhet ska minska, säger Torbjörn Ebenhard.

Det är inte minst många av utvecklingsländerna som motsätter sig en stark vetenskaplig representation i den kommitté som förbereder besluten och det handlar i stor utsträckning om ekonomiska hänsyn.

– Det man är rädd för väldigt ofta är att företag från andra länder kommer och lägger beslag på genetiska resurser i ens land och utnyttjar det för egen ekonomisk vinning, säger Torbjörn Ebenhard.

Men till syvende och sist handlar det väl om politiska beslut?

– Det gör det, absolut och de tas på partsmötet, det högsta beslutande organet för konventionen. Men det vi är ute efter här är att de besluten ska ha en bra vetenskaplig bakgrund, en bra beredning, så att vi förstår vad besluten innebär och att man på det vetenskapliga förmötet ska bereda texten så bra det bara går.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista