Svenska gripen i Bangkok

En 44-årig svensk kvinna har gripits i Bangkok med motiveringen att hon utgört ett hot mot den nationella säkerheten i Thailand.
Tidigt på morgonen i tisdags kom en polispatrull till den 44-åriga svenskan Pirjo Svenssons bostad i Bangkok. Poliserna genomsökte den lägenhet hon delar med sin man som har jobb i Bangkok. Pirjo Svensson som är från Göteborg har varit i Bangkok till och från under de senaste tre åren. Hon är sedan flera år utövare av Falun-Gong. Fördes till häkte Hon fördes till häkte, hennes uppehållstillstånd drogs in. När jag i dag besökte henne i polisens häkte berättade hon att hon anklagas för att vara ett hot mot den nationella säkerheten i Thailand. Falun Gong utövas här sedan ett antal år av ett mindre antal thailändare, kineser i exil och utlänningar bosatta i Thailand. Jag har själv sett deras övningar i den stora Lumpini-parken i centrala Bangkok. 80-talet kvinnor trängs i cell Nu befinner sig Pirjo Svensson bakom galler i en överfylld cell i häktet där 80-talet kvinnor trängs i samma lokal. Var och en har bara någon kvadratmeter egen yta, plats för någon liten matta eller liknande att sova på. Pirjo Svensson har överklagat utvisningsbeslutet. Just den dag Pirjo Svensson greps besöktes Bangkok av den nye kinesiske premiärministern Wen Jiabao i anslutning till de sydostasiatiska ländernas toppmöte om sars. Pirjo Svensson förnekar att någon demonstration eller annan aktion riktad mot Kina skulle ha varit planerad av Falun Gong-anhängare. Förföljelse av utövare Pirjo Svensson har varit i Kina flera gånger. Hon har varit där såväl under den tid då Falun gong accepterades av det kinesiska kommunistpartiet som efter 1999 när Falun Gong förbjöds och förföljelse av utövare inleddes. Hon utvisades från Kina under en Falun Gong-aktion riktad mot regimen för ett år sedan. Ambassaden har begärt en förklaring Den svenska ambassaden i Bangkok har begärt en förklaring av de thailändska myndigheterna. Ännu har inget svar kommit. Stellan Berg, chef för den konsulära avdelningen på ambassaden, säger till Ekot att gripandet är förvånande. Inga tidigare kända fall finns där svenska medborgare gripits i Thailand eller utvisats av politiska eller religiösa skäl.
Lars Gunnar Erlandsson, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".