USA:s chefsförhandlare John Rodd och den polska förhandlaren Andrzej Kremer. Foto: Alik Keplicz/Scanpix.

USA och Polen överens om robotsköld

USA och Polen har nu under ryska protester gjort upp om att delar av det amerikanska missilförsvaret ska placeras ut i Polen. Tajmningen av avtalet kan mycket väl vara kopplad till krisen i Georgien och vara en signal till Moskva.

Ryssland svarade direkt med att i protest ställa in ett planerat besök av utrikesminister Sergej Lavrov i Warszawa i september, säger polska diplomater. I Ryssland menar man att missilförsvaret är ett hot mot dem och man har varnat för motåtgärder mot bland annat Polen.

Förhandlingarna mellan USA och Polen har pågått i ett och ett halvt år och ofta varit tröga. Att man just nu undertecknat ett avtal är sannolikt inte en tillfällighet. Ryssland har varit benhårda motståndare och i Georgien har Moskva demonstrerat att man menar att omvärlden måste ta större hänsyn till ryska intressen.

Nu visar Polen och USA att man inte böjer sig för den nya hårdare ryska linjen, Rysslands agerande i Georgien har stärkt argumentet för utplacering i Polen, säger Polens regeringschef, Donald Tusk.

Det USA och Polen har skrivit under är ett preliminärt avtal som innebär att det ska byggas en bas för tio antirobotmissiler, det är försvarsmissiler som kan skjuta ner anfallande robotar, i första hand enligt USA från Iran.

Det som gjort att förhandlingarna gått trögt är att Polen som kompensation begärt omfattande militärhjälp från USA. Tusk säger nu att USA bland annat gått med på att leverera så kallade Patriotmissiler. Resultatet av hela paketet är ett starkt ökat militärt samarbete mellan USA och Polen.

Regeringen i Prag har tidigare gått med på att radardelen till missilförsvaret ska placeras i Tjeckien. I bägge länderna måste avtalet nu godkännas i parlamentet; i Tjeckien kan det bli problem att få majoritet för avtalet.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista