Oro inför Indiens sjävständighetsfirande

Indien firar på fredagen sin 61:a självständighetsdag. Men det är ett firande som många fruktar, eftersom risken för terrordåd är stor, inte minst efter de omfattande oroligheterna i den indiska delen av Kashmir den här veckan.

New Delhi ser på fredagen ut som en potentiell stridszon. Totalt 87 000 poliser och soldater patrullerar just nu gatorna.

17 av stadens infartsvägar har stängts av; militär och polis har  förskansat sig och tagit skydd bakom sandsäckar mot eventuella attacker.

Och för att förhindra attacker från luften har en rad nya luftvärnsinstallationer körts till huvudstaden. Bevakningen har även förstärkts i en rad andra städer och på platser runtom i Indien, liksom i tågsystemet där varje tåg i dag har något slags bevakning.

Rädslan är stor för nya terrorattacker efter de blodiga attackerna i städerna Lahore och Ahmedabad tidigare i somras, men också med tanke på det explosiva läget i Kashmir. Där har det pågått demonstrationer i över en månad, men under den senaste veckan har våldet eskalerat.

Sydasienkännare säger nu att situationen är den värsta på 19 år. Den muslimska majoriteten kräver återigen, öppet, självständighet. Under de senaste fyra dagarna har 23 demonstranter skjutits ihjäl av indisk polis och över 600 har skadats.

De muslimska separatistledarna har nu manat befolkningen att genomföra en generalstrejk under dagen och bojkotta allt firande av en dag, som separatisterna kallar en svart dag för Kashmir.

Vladislav Savic, Bangkok
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista