Första maj - tradition som försvinner?

Antalet deltagare i förstamajdemonstrationerna varierar kraftigt över åren. Men det säger inte mycket om arbetarrörelsens styrka, anser Jonas Engman vid Stockholms Universitet som forskat om just första maj. Snarare kan det handla om att själva traditionen att demonstrera har ett slut.
– Även om man kan tycka att att det är betydelsefulla manifestationer så har de sin historia, och den är inte evig, säger Jonas Engman vid Stockholms Universitet. Verkstadsklubbens ordförande på Götaverkens Cityvarv Roger Blomqvist ser första maj som en viktig tradition, men går inte själv längre. – Jag kände den där kraftiga känslan och samhörigheten, när man spelar Internationalen, och liknande musik från arbetarrörelsen. Men man blir äldre och mer bekväm, framför allt bekväm, så jag går inte så mycket på demonstrationer numer, säger Roger Blomqvist. Ett stenkast från Götaverken ligger Ericssons nya kontor, där är Maria Ekström facklig företrädare för civilingenjörerna. Som privatperson kommer hon troligen att demonstrera i år.
Lasse Nilsson, SR Göteborg
Hör mer i programmet En Röd Dag mellan klockan 14.03 och 16 idag i P4.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".