Liten förstmajuppslutning i Moskva

I Ryssland är det valår i år, först parlamentsval i december och sedan presidentval om tio månader. Men kommunisterna, som är det främsta oppositionspartiet, har svårt att locka ut folk på gatorna på första maj.
Först såg det imponerande ut med alla de röda fanorna som syntes när massorna passerade förbi Kreml, Röda Torget och Bolshojteatern. För att sedan samlas utanför på Ljubljankatorget nedanför det tidigare så beryktade högkvarteret för den tidigare sovjetiska säkerhetstjänsten KGB. Glesa led Men det som såg ut som stora människomassor på långt håll visade sig vara glesa led av marscherande flaggviftande ryska kommunister, de flesta i 50 - 60- och 70 årsåldern. Allt som allt cirka 12 000 i tio miljonerstaden Moskva. ”Ned med regeringen”, var huvudsbudskapet, där de flesta också uttryckte sitt missnöje med presidenten Putin. Han bryr sig inte om folket, sade en medelålders kvinna. – Vår president flyger och reser hela tiden. I dag är han i Ukraina. Han vill inte beblanda sig med oss vanligt folk, säger den här kvinnan. Liten uppslutning Som uppenbarligen inte var medveten om att 99,9 procent av Moskvaborna faktiskt inte heller deltog i detta kommunistiska förstamajtåg. Trots sol och sommarvärmen. Kommunisterna har svårt att locka ut folk till sina möten. För ett år sedan hade kommunisterna lite vind i seglen, opinionsiffrorna pekade på att kommunistpartiet blivit något större. Många ryssar var missnöjda med att presidenten Putin varit allt för vänligt inställd till USA. Som utan ryska protester tilltäts etablera sig i flera av de forna sovjetiska repbukerna som gränsar till Ryssland. På den gamla bakgården i det oljerika centralasien och i Kuakusaus. Komnunisterna inget hot Men presidenten Putin har på senare tiden, genom sitt motstånd i fråga om USA:s krig i Irak avväpnat kommunisterna, detta valår. Att ekonomin pekar uppåt i Ryssland, och att reallönerna ökat krattigt under de senaste åren, samtidigt som det råder djup ekonomisk kris i omvärlden har inte heller det försämrat Kremls position. Första maj blev en tydlig indikation på att kommunisterna inte är något som helst hot mot presidenten och den styrande eliten.
Vladislav Savic, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".