Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regnigt första maj

Dåligt väder på första maj. Över hela landet vaknade förstamajarrangörer till en dyster väderprognos. – Ösregnet är en bra symbol för de villkor som kommunalarbetarna arbetar under, sa utrikesminster Anna Lindh, en av flera förstamajtalare. Andra talare var bland andra statsminister Göran Persson, vänsterns Ulla Hoffman, Kommunals ordförande Ylva Thörn samt LO:s ordförande Vanja Lundby-Wedin.
Utrikesminister Anna Lindh förstamajtalade på torsdagen i ösregn i Tornparken i Sundbyberg. Ett par hundra åhörare hade slutit upp och fick bland annat höra Lindh citera 1800-talsförfattaren Falstaff Fakir angående de senaste dagarnas munkaveldebatt om EMU-frågan. – Utan tvivel är man inte riktigt klok, sa Anna Lindh. Hon sade vidare att hon respekterar de som har en annan uppfattning än hon själv. – Jag kommer att rösta ja och jag hoppas att ni gör det också, sa Lindh. Resten av talet handlade till stor del om utrikespolitik och framför allt om situationen i Mellanöstern och Irak. Lindh betackade sig för stormakter som leker världspolis och betonade i stället vikten av FN:s roll i världspolitiken. Hon berörde även den pågående kommunalstrejken. – Ösregnet är en bra symbol för de villkor som kommunalarbetarna arbetar under, sa Lindh. Ylva Thörn riktade kritik mot kommunala arbetsgivare Kommunals ordförande Ylva Thörn riktar hård kritik mot de politiker som den senaste veckan i praktiken ägnat sig åt strejkbryteri. I sitt förstamajtal i Visby betecknade hon politikernas agerande som odemokratiskt och oacceptabelt. Thörn påpekade i sitt tal att det finns spelregler för arbetsmarknadens parter som alla varit överens om i årtionden. – Det är därför med bestörtning som jag ser hur politiker, även socialdemokratiska politiker, medvetet bryter mot dessa regler och under vår lagliga konflikt kränker våra fackliga rättigheter. Genom att utföra våra medlemmars arbete försöker de slå undan benen på oss som facklig organisation. – Aldrig trodde jag att jag på första maj 2003 i Sverige skulle behöva kräva respekt för fackliga fri- och rättigheter, sa hon. Ulla Hoffman: Göran Persson är rädd Det är rädsla som styr statsminister Göran Perssons försök att tysta socialdemokrater mot EMU, enligt vänsterpartiets ledare Ulla Hoffman. - Göran Persson är rädd för att en majoritet kommer att rösta för demokrati och välfärd den 14 september, sade hon i sitt förstamajtal. Ösregnet hade tvingat in de 90 vänsterpartisterna i Baptistkyrkan, där Gudrun Schymans efterträdare introducerades med orden: nu kommer Ulla Hoffman från vänsterpartiet. Siffran var högre i Stockholm, där cirka 3 000 personer demonstrerade. Bakom en talarstol med det heliga korset gick hon till storms mot kapitalet, patriarkatet, kvinnoförtrycket, Israel, ''förbrytaren'' George W Bush och EMU. – EMU innebär att kapitalismen tar ett strupgrepp på allt det som arbetarrörelsen står för, sade Hoffman.
TT
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".