Irländskt val inställt

Valet som skulle hållas i Nordirland i slutet av maj ställdes in av den brittiska regeringen, och de sköt upp det till en ännu obestämd tidpunkt i höst. Orsaken är att den irländska republikanska armén IRA ännu inte har gjort ett tillräckligt klart och entydigt åtagande att totalt och omedelbart frånsvära sig alla militära aktiviteter.
Efter veckor av osäkerhet och formuleringar som har bollats fram och tillbaka mellan IRA och de brittiska och irländska regeringarna, tog premiärminister Tony Blair steget och sade att IRA inte har uttryckt sig klart nog och att det inte fyller någon funktion att hålla val i Nordirland nu. Nordirland styrs sedan i höstas direkt från London, självstyret och samregerandet mellan katoliker och protestanter suspenderades då efter anklagelser om att IRA skulle ha haft spioner på den brittiske nordirlandsministerns kontor. Sedan dess har Tony Blair och hans irländske kollega Bertie Ahern försökt få tillstånd ett nytt, och slutgiltigt avtal om Nordirlands framtid som bas för ett återupprättande av självstyret, och krävt av IRA att det en gång för alla, slutgiltigt och entydigt, utfäster sig att avväpna sig och för framtiden upphöra med all sorts militär aktivititet. Utan en sådan utfästelse kan den andra sidan, de protestantiska politiska ledarna, inte få sitt folk med sig på att samregera igen med IRA:s politiska gren Sinn Fein. Men IRA har inte kunnat, eller velat, leverera tillräckligt entydiga ordalag. Allmänna försäkringar, sade Blair på torsdag efermiddag, duger inte längre. Den tid när det som kallades den ''kreativa tvetydigheten'' kunde föra fredsprocessen i Nordirland framåt är över.
Agneta Ramberg, London
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".