''Det sjuder i partiet''

Regeringspartiet socialdemokraterna har genomfört en första maj utan stor entusiasm och det beror inte på vädret. Under den till synes lugna ytan, sjuder det i partiet, skriver Ekots inrikespolitiska kommentator.
Den interna offentliga debatten om var yttrandefrihetens gränser går i frågan om EMU, och som pågår dag efter dag, skadar partiet och rubbar partiledarens auktoritet. I dag har ja-ministrarna utan undantag, med statsminister Göran Persson i spetsen, tagit tillfället i akt att plädera för ett svenskt EMU-medlemskap - enligt partiledningens besked att det är dags att sluta ta så stor hänsyn till nej-kamraterna i partiet och börja driva ja-kampanj på allvar. Kommunalarna som är i strejk för högre lön har fått stöd från många talare - men det finns missämja även här mellan socialdemokraterna och facket - på flera håll i landet har kommunalare gått i egna tåg för att markera avstånd till politikerna och ordföranden för Sveriges största fackförbund har från talarstolen anklagat även socialdemokratiska politiker för att kränka fackliga rättigheter. EMU-frågan, där valutafondskritikerna ja uppmanats av högsta partiledningen att ligga lågt, verkar inte ha ökat den socialdemokratiska mobiliseringen på första maj. Inte heller den interna svekdebatt som hörts mot både socialdemokraterna och vänsterpartiet för den budget de enats om där försämringar för sjuka och arbetslösa fått stor uppmärksamhet.
Inger Arenander, Ekots inrikespolitiska kommentator
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".