Skolan blir ny också för lärarna. Foto: Jan Collsiöö/Scanpix.

Stora förändringar för de yngsta i skolan

Den här veckan eller i nästa vecka börjar skolorna i de flesta av landets kommuner. För lärarna och eleverna som börjar i första, andra och tredje klass blir det stora förändringar jämfört med tidigare.

Bland annat har mål införts för tredjeklassarna, som beskriver vad eleverna ska lära sig i svenska och matematik och undervisningen måste anpassas till dem.

– Det kommer att betyda mycket för eleverna. Det kommer också att betyda mycket för lärarnas arbete att planera undervisningen, säger Ingegerd Hilborn är chefsjurist vid Skolverket.

Blir skolan mer allvar och mindre lek nu?

– Kan kanske bli så. Det handlar ju ändå om när du börjar i skolan att det är en kunskapsutveckling som ska ske, att eleverna ska lära sig de ämnen som vi har och det ska ske utifrån uppsatta mål och nu har man skärpt och klargjort vilka mål eleverna ska kunna uppnå i slutet av årskurs tre.

Från i höst ska alla tredjeklassare under våren göra prov för att visa att de har lärt sig en lång rad kunskaper i matematik och svenska eller svenska som andraspråk. Till exempel ska de kunna räkna i huvudet med de fyra räknesätten när talen och svaren ligger mellan noll och tjugo och de ska kunna läsa bekanta texter med flyt och kunna skriva berättande texter med en tydlig handling.

En annan nyhet som också börjar gälla nu är att skolorna ska bedöma elevernas kunskapsutveckling redan från första klass i skriftliga omdömen som får likna betyg.

Tillsammans med noggrannare regler för elevernas utvecklingsplaner innebär det här stora förändringar för lärarna. På många skolor hålls nu konferenser och möten för att planera hur det nya arbetet ska genomföras i praktiken.

Det här är en av de största reformerna av svensk skola på många år, den borgerliga regeringens första tydliga avtryck.

Den tidigare statsministern Göran Persson med skolministern Ibrahim Baylan ville införa mål och prov för tredjeklassare men de stoppades av socialdemokraternas partikongress. Det gav nuvarande utbildningsministern Jan Björklund chansen att i valrörelsen för två år sedan säga till Baylan att ”vill du genomföra din politik måste du rösta på folkpartiet”.

Reformen höjer kraven på skolorna och lärarnas skicklighet i klassrummen. Syftena är både att förbättra undervisningen och lättare upptäcka vilka elever som behöver stöd.

– Det är också viktigt att komma ihåg i de här diskussionerna att det är ju skolan som har ansvaret för åtgärderna och att de följs upp. Det är inte så att man ska lägga över ansvaret på föräldrarna, säger Ingegerd Hilborn.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista