Fler företag redovisar miljöarbete

Allt fler företag berättar i sina årsredovisningar om sitt arbete med miljö och ansvarstagande för anställda. Enligt en ny granskning av 193 bolag i Sverige, informerar nu fyra av fem hur de arbetar med frågorna. Miljörevisorn Lars-Olle Larsson menar bilindustrin tydligt visar hur viktiga frågorna är.

– Det är väl alldeles uppenbart att bilindustrin nu går mot tillverkning av mindre bilar med alternativa bränsleförbrukningar jämfört med dem som vi tidigare har varit vana vid. Toyota var först ut och har fått en oerhörd goodwill av att investera stort i ny teknologi, säger Lars-Olle Larsson.

Ja, utan miljötänkande hade inte Toyota haft den position företaget har idag, menar Lars-Olle Larsson. Han arbetar med hållbarhetsredovisning i revisionsfirman Öhrlings PricewaterhouseCoopers, som står bakom granskningen.

Bolaget Stora Kopparberg var först i Sverige med en hållbarhetsredovisning för mer än 10 år sedan. Nu blir de allt vanligare och studien visar att 83 procent av de undersökta företagen har någon form av hållbarhetsredovisning.

De största börsbolagen är bäst på att rapportera hur de arbetar med miljö och socialt ansvarstagande. Det är bara tio procent av storbolagen som inte ger några upplysningar alls i årsredovisning eller separat. Mindre bolag är sämre, av dem ger var fjärde ingen information.

De statliga bolagen är nästan lika bra som storbolagen, men de kommer att bli bättre. För från och med i år kräver regeringen att statliga företag ska rapportera utförligt och låta en revisor granska, hur de arbetar med hållbarhetsfrågor.

Finansbolagen sticker ut i granskningen, de flesta berättar inte alls hur de arbetar med frågorna. Det är en brist, säger Lars-Olle Larsson som menar att en hållbarhetsredovisning är värdepåverkande.

– När man på det här sättet som ägare vill se de här frågorna redovisade så får vi bättre företag. Vi får företag som tar mindre risk, vi får företag som är mer transparanta och det är bättre företag, det är mer värdefulla företag.

Kristoffer Morén
kristoffer.moren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista