Bush: Irakkriget viktig seger mot terrorism

USA:s president George Bush förklarade i ett tal inatt till nationen, och omvärlden, att merparten av stridshandlingarna i Irak är över. Men han gjorde samtidigt klart att mycket arbete återstår och att kampen mot terrorism fortsätter.
Inför jublande soldater på hangarfartyget Abraham Lincoln som är på väg in till San Diego efter tjänstgöring vid Persiska Viken, förklarade president Bush alltså att de större stridsinsatserna i Irak är över och att USA och dess allierade har segrat. Och han hyllade soldaterna: – Tack vare er är vårt land säkrare, en tyrann har fallit och Irak är befriat, sa Bush, som inte formellt förklarade att kriget är över. Mycket och svårt arbete återstår förklarade han. Jakten på massförstörelsevapen fortsätter, liksom sökandet efter irakiska ledare. Dessutom påbörjas nu en mödosam återuppbyggnadsprocess. Bush upprepade att USA ska bistå Irak i det arbetet, men sa ingenting om hur länge amerikanska trupperna skulle bli kvar. Ett annat skäl varför presidenten inte deklarerade ett slut för kriget är, enligt militära och politiska bedömare, att det skulle innebära att USA enligt Genevekonventionen bland annat skulle behöva släppa alla krigsfångar snarast möjligt. Beredd slå till igen President Bush förklarade också att kriget i Irak var en seger i en kamp mot terrorism som började efter terrordåden den 11 september och fortsätter och han gjorde klart att USA är berett att slå till igen – Regimer som har kontakter med terrorgrupper, eller försöker skaffa massförstörelsevapen är ett hot mot den civliserade världen och kommer att få stå till svars, och president Bush fortsatte: – Kampen mot terrorism inte är över, och vi vet inte när vi slutligen segrat. Men vi har sett vändpunkten. Talet hade mycket tydligt flera mottagare. Det irakiska folket, övriga omvärlden och naturligtvis hemmaopinionen. En politisk kommentator menade att bilderna från tidigare på dagen när Bush landade med ett plan på hangarfartyget och klev ur iklädd flyguniform kommer att göra sig perfekt i en kampanjfilm inför nästa års presidentval.
Anders Ask New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".