Bra spannmålskördar i södra Europa

I år blir skördarna i EU större än förra året, det visar EU-kommissionens bedömningar. Samtidigt visar nya siffror från Internationella spannmålsrådet att konsumtionen av spannmål ökar ungefär lika mycket.

Jämfört med förra årets våldsamma prisökningar väntas därför relativt stabila spannmålspriser i höst, tror Kjell Ivarsson, växtodlingsexpert på LRF.

– Det är inte en större konsumtionsökning än produktionsökningen verkar bli. Lagren minskar inte utan snarare är prognoserna att de kanske ökar lite och då blir ju spannmålsbörshandlarna ganska lugna.

– Priserna har ju inte stigit särskilt mycket på senare tid utan snarare fallit, säger Kjell Ivarsson.

Enligt EU-kommissionens prognos kommer EU-länderna att skörda sammanlagt drygt 300 miljoner ton spannmål i år, det är en ökning med 43 miljoner ton jämfört med förra året. Vädret har varit bättre och nu märks också resultatet av att EU inte längre tvingar bönderna att lägga en del av sin jord i träda. Men i år blir skördarna störst i södra EU.

– Vi hade goda skördar runt Östersjön i fjol och i år verkar det bli tvärtom så att övriga Europa har goda skördar och vi hade väldigt torrt tidigt här på försommaren runt Östersjön och då led allt som var vårsått väldigt av torka.

– I år verkar det blir tvärtom att just Östersjöområdet har svårt att komma upp i de skördar som man fick i fjol, säger Kjell Ivarsson.

Trots betydligt större skörd totalt i EU tror han alltså att spannmålspriserna ändå blir relativt stabila i höst. Det internationella spannmålsrådets beräkningar visar nämligen att konsumtionen ökar ungefär lika mycket. Spannmålslagren minskade snabbt när efterfrågan ökade kraftigt förra året men nu väntas världslagren öka igen vilket också bäddar för mer stabila spannmålspriser i höst.

– Då blir inte börshandlarna så nervösa som de skulle ha varit om lagren hade minskat ännu mer, säger Kjell Ivarsson.

Kerstin Brostrand
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista