Polisen vet inte om vapnen skulle säljas vidare eller användas av de misstänkta. Foto:Scanpix.

Flera häktade efter stort vapenbeslag

Sex män, mellan 22 och 27 år, har häktats misstänkta för grovt vapenbrott. Polisen har hittat automatvapen, pansarskott och sprängmedel på två platser i Stockholmsområdet.

Ulf Göranzon vid Stockholmspolisen berättar att det första tillslaget gjordes den 11 juli, där man hittade ett tiotal tunga vapen.

– I ett senare tillslag i Sundbyberg dubblade vi den siffran. Det som gör att det känns obehagligt och oroande är att det är så kraftiga vapen. Automatvapen och till och med pansarskott som är gjort för militärt bruk.

Polisen vet inte om vapnen skulle säljas vidare eller om de skulle användas av de misstänkta. Enligt Ulf Göranzon är en del av vapnen stulna i Sverige.

– Vid ett tillfälle har vapen stulits ur ett vapenskåp hos en privatperson.

Men i de båda vapengömmorna fanns också vapen från forna Jugoslavien.

– Det som gör det här lite oroväckande är dels att det ser ut att vara ganska lätt att få vapen till Sverige från den delen av Europa och dels att det finns personer som är beredda att skaffa de här vapnen för brottsliga ändamål.

Några av de sex misstänkta, som greps för två veckor sen, är kända för polisen sen tidigare, men ingen av dom för särskilt allvarliga brott.

Ivan Garcia 
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista