Antalet arbetslösa i Norge närmar sig svensk nivå

I Norge stiger arbetslösheten i allt snabbare takt och närmar sig den svenska nivån. Den öppna arbetslösheten i Norge är nästan fyra procent, den högsta på sju år. Norska statistiska centralbyråns ekonomer spår att den kommer att stiga till fem procent under det här året och ligga på den nivån ända till 2008.
Också högutbildade märker att arbetsmarknaden blivit betydligt tuffare. Norge har varit bortskämt med en låg arbetslöshet under flera år, men nu drabbas alla yrkesgrupper och hela landet. Arbetssökande ökat med 30 procent Det är kö på arbetsförmedelingens kontor på Bogstadveien i Oslo. Utanför kryssar välklädda norrmän fram mellan de exklusiva klädbutikerna. Kontoret tar emot personer från ett område där många välutbildade bor. Tidigare var det bara en låg andel arbetssökande här men det senaste året har de ökat med 30 procent. Anne Katrine Lyscholl som är 38 år väntar med en nummerlapp i handen. Hon har precis mist jobbet som projektledare i ett stort företag. Ett jobb hon haft i 15 år, men företaget var tvunget att säga upp många. Närmar sig Sverige Den öppna arbetslösheten är på nästan fyra procent i Norge nu och närmar sig den svenska nivån. Norge har inte haft en sån hög arbetslöshet på sju år. Arbetslösheten stiger inom alla yrkesgrupper och i hela landet. Norska statistiska centralbyråns ekonomer spår i en färsk prognos att arbetslösheten kommer att stiga till fem procent i år och ligga på den nivån ända fram till 2008. Förklaringarna är en svag internationell konjunktur, norska företags dåliga konkurrenskraft, med tanke på den starka kronan och kostnadsläget, samt en fortsatt låg investeringsnivå i oljebranschen. Fler sökande kräver fler anställda Allt färre jobb utannonseras och vissa välutbildade erbjuder sig att arbeta gratis nu. Och på arbetsförmedlingen här måste man anställa fler för att ta emot strömmen. Anne Katrine Lyscholl tittar på annonser, det är få men hon är ändå optimist. Det är ganska härligt också att ta det lugnt ett tag, säger hon, innan hon stiger fram till en arbetsförmedlare.
Beatrice Janzon
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".