Kina uppmanas att öka religionsfriheten

Ett av den amerikanska presidenten George Bushs viktigaste uppmaningar när han träffade de kinesiska ledarna under OS var att öka religionsfriheten.

Pekings OS-kommitté återupprepar sitt löfte om att de olympiska spelen gör Kina till ett öppnare och friare land, men för många troende kineser har OS-perioden hittills inneburit fler begränsningar och större oro för att polisen ska störa sammankomster och gripa religiösa ledare.

– På grund av riskerna byter vi ständigt möteslokal, vi har skurit ner på antalet sammankomster och har slutat med större missionsaktiviteter, säger Yang, som jobbar som diakon i en oregistrerad kyrka i Peking.

Hans församling består mest av universitetsstudenter och de träffas hemma hos medlemmarna eftersom det fortfarande inte är tillåtet för några andra religiösa grupper än de stora statskontrollerade samfunden att verka öppet i Kina.

Under förberedelserna inför OS har myndigheternas kontroller trappats upp. Bland annat har pastorer gripits eller förhörts av polisen och i maj i år rapporterade två av de största oregistrerade kyrkorna i Peking att polisen vid upprepade tillfällen stört deras sammankomster.

– Inför OS har myndigheterna verkligen lagt stor vikt vid säkerhet och det betyder att det är en känslig tid nu och att polisen är på sin vakt, säger Yang.

Kinesiska myndigheters behov av att kontrollera religiösa grupper inför OS har blivit ännu större efter oroligheterna i Tibet och Xinjiang, där religion och etnicitet är sammanflätade.

Tibetanbuddhistiska kloster har fått genomgå speciella omskolningskurser där munkar måste förneka den högsta andlige ledaren Dalai lama som anklagas för att vilja splittra Kina.

I Xinjiang där spänningen ökat markant efter flera attentat de senaste veckorna kontrolleras de muslimska uigurernas religiösa liv hårt.

Men även om OS medför en försämring för religionsfriheten i Kina på kort sikt så hoppas diakonen Yang i den oregistrerade kyrkan i Peking att villkoren förbättras på längre sikt.

– OS betyder att Kina blir öppnare, det är vår förhoppning, säger han.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista