Pojke avled i meningokockinfektion

En 19-årig pojke från Lerums kommun har i veckan avlidit av en meningokockinfektion. Meningokockbakterien kan finnas hos ett flertal personer, men att någon insjuknar är ovanligt och det är ännu mer sällsynt att någon dör.

– Det är ovanligt att det här inträffar och att det får så här allvarliga konsekvenser, säger Per Follin som är biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland.

Meningokock är en bakterie som till och från finns i luftvägarna hos människan. Det sprids via luftvägssekret, alltså saliv, till exempel när någon nyser, via kyssar eller att människor delar samma flaska eller cigarett.

Socialstyrelsen uppger att bakterien normalt finns hos under 10 procent av svenskarna.

– Många utav oss bär säkert på den här bakterien utan att bli sjuka eller behöva vara oroliga, säger Per Follin.

Men i ett fåtal fall leder bakterien till sjukdom. Influensaliknande besvär, feber, huvudvärk, muskelvärk och stel nacke är några symtom.

Det leder i värsta fall till hjärnhinneinflammation, blodförgiftning och döden. Men det är som sagt ovanligt och därför är det uppseendeväckande att tre fall har upptäckts inom bara några månader i trakterna kring Alingsås och Lerum.

De två första drabbade överlevde men i onsdags dog en 19-årig pojke. Något samband mellan fallen har ännu inte hittats men det har fått Västra Götalandsregionen att uppmana sjukvården att vara vaksam.

Dessutom har ett 30-tal personer som finns i 19-åringens umgängeskrets behandlats förebyggande med antibiotika och Lerums kommun har kopplat in sin krishanteringsgrupp stödja dom som är oroliga.

– Vi finns till hands för samtal. Många ungdomar här mår dåligt psykiskt, säger Gustav Andersen som är med i gruppen.

Har man symtom som påminner om en meningokockinfektion och har man dessutom haft kontakt med någon annan drabbad ska man söka vård.

Biträdande smittskyddsläkare Per Follin betonar att risken är liten att drabbas, även om någon man känner insjuknat.

– Det är mindre än en procent som utvecklar några symtom, säger Per Follin. 

Andreas Kron, Göteborg
anders.kron@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista