Bilderböcker för barn – en etniskt ren zon

Den svenska bilderboken för barn är en värld av figurer med ljus hy och ljust hår, inga andra utseenden tolereras. Det visar Svenska Barnboksinstitutets granskning av förra årets samlade utgivning av barn- och ungdomsböcker i Sverige.
– Resultatet är att i mån det är barn så är de svenska i bild. Vi hittade en bok, tror jag, med en alldeles osökt illustrering av en liten brun pojk, säger Sonja Svensson, chef för Svenska Barnboksinstitutet. Svenska Barnboksinstitutet, som finansieras av utbildningsdepartementet, har tillsammans med Stockholms Stadsbibliotek undersökt den samlade utgivningen av barn- och ungdomsböcker förra året, 1 206 böcker. Resultatet är att bilderboken i Sverige är något av en etniskt ren zon. Några adopterade barn skildras och en enda pojke är, utan att det kommenteras, ”brun i skinnet”. Bengt Christell är förläggare på Opal, med böcker om Pettson, Ludde och Plupp i portföljen. – Det är mer en vana, slentrian. Vad ligger bakom det att det blir slentrian på den fronten? – Det vet jag inte. Det har jag svårt att svara på. Bland ungdomsböckerna är resultatet något bättre, där finns böcker som handlar om kulturkrockar och det man kallar ”hedersfrågor”. Annika Lundeberg är redaktionschef för ett av Sveriges största barn- och ungdomsboksförlag Bonnier Carlsén. – Det stämmer ju inte, böckerna skildrar inte verkligheten, men det gör ju inte tv heller, det gör ju inte vuxenvärldens böcker heller. De speglar ju samhället och vad vi värderar i samhället, det är ju så självklart att det är pinsamt. Vad får svenska barn för världsbild? – De får en ganska snäv världsbild, det är klart de får det.
Jesper Lindau, P1 Kulturnytt
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".