Många svenska politiker vill se Obama.
USA

Stor svensk närvaro på demokratikonvent

När demokraterna håller sitt konvent för att formellt utse Barack Obama till partiets presidentkandidat, kommer många svenska politiker att vara på plats. Social-demokraternas Mona Sahlin är en av dem.

– Obama är en väldigt spännande och annorlunda politiker. Jag tänker framför allt på hur han har förnyat hur man jobbar med politik i USA. Jag hoppas verkligen att det också blir ändring i praktiken om han blir president, säger Mona Sahlin.

Det är inte bara demokratiska väljare i USA som har låtit sig förföras av Barack Obama. Även svenska politiker har charmats av demokraternas blivande presidentkandidat.

Vänsterpartiet och miljöpartiet är de enda av riksdagspartierna, som inte skickar officiella representanter till demokraternas konvent i Denver i Colorado.

Från alliansregeringen åker miljöminister Andreas Carlgren och EU-minister Cecilia Malmström.

Hon skulle lägga sin röst på Barack Obama om hon hade möjlighet att rösta i det amerikanska valet.

– Han står för någonting väldigt spännande och nytt i USA. Jag tror att det finns en längtan i USA efter någonting nytt, ett nytt amerikanskt ledarskap i världen också. Han verkar utstråla det och har en enorm förmåga att mobilisera människor, att få dem att tro på framtiden, säger Cecilia Malmström.

Moderaterna som tidigare haft starka band till republikanerna, har närmat sig demokraterna på senare tid.

I våras kom statsminister Fredrik Reinfeldt ut som Obama-anhängare. För första gången skickar nu partiet en officiell representant, nämligen partisekreteraren Per Schlingmann.

Per Schlingmann tycker att det finns mycket för svenska politiker att hämta från Obamas kampanj där internet och communitysajten Facebook har använts för att nå de amerikanska väljarna.

– Vi kommer att jobba mycket mer aktivt och investera rätt mycket både tid, pengar och resurser på att skapa plattformar för hur människor kan bli mer aktiva via nätet i valrörelsen både 2010, men också i Europavalet 2009. Det är det ena, som jag tror kommer att vara väldigt tydligt. Det blir mer av internet, inte minst som ett nav i kampanjen, säger Per Schlingmann.

Även socialdemokraterna har tagit intryck av Barack Obamas användning av internet i valkampanjen, säger Mona Sahlin.

– Han har framför allt gett oss idéer om hur man kan ha direkta kontakter med väljarna och medarbetarna i en kampanj via nätet. Där tycker jag att vi fortfarande är lite amatörer i europeisk politik, säger Mona Sahlin.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista