Nepals nye premiärminister.

Maoistledare ny premiärminister i Nepal

Nepal har fått en ny premiärminster. En mångårig medlem av den maoistiska gerillan, som lyckats med bedriften att både störta kungen och bli landets premäirminster genom demokratiskt val.

Maoisterna firar att man nu har fällt kungen och blivit landets största parti. Maoistledaren, som fortfarande kallas för Prachanda, har blivit landet premiärminster.

Detta genom ett helt demokratiskt förfarande. Prachanda är hans revolutionsnamn, egentligen heter han Pushpa Kamal Dahal.

Därmed är den långa politiska striden över i Nepal för den här gången. I samband med presidentvalet för en månad sedan krävde maoisterna presidentposten, men majoriteten i det nyvalda parlamentet ville annat.

I protest lämnade maoisterna regeringen och det ledde i sin tur till politiskt kaos i den nya demokratin, som numera är en republik sedan monarken störtades efter en politisk överenskommelse i våras.

Frågan är vad det här kommer att leda till framöver för Nepal, ett av världens fattigaste länder.

Den gamle gerillaledaren har på senare tid försökt ändra bilden av den gamle revolutionären och han har kallat sig själv för dogmatisk kommunist som talar i termer om att globalisering och marknadsfrihet är en realitet.

Frågan är bara vad USA kommer att säga om premiärministervalet som skett i demokratisk ordning med tanke på att den nepalesiska maoistgerilan fortfarande finns med på USA:s lista över terroristorganisationer.

Vladislav Savic, Bangkok
vladislav.savic@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista