Allt fler barn skjutsas på motorcykel

Det blir allt vanligare att föräldrar skjutsar sina barn på motorcykel. Försäljningen av speciell motorcykelutrustning för barn ökar. I flera andra europeiska länder finns det åldersgräns för att skjutsa på motorcykel men inte i Sverige.
Stefan Oscarsson i Jönköping ser fram emot att ta med femårige sonen Simon på motorcykeln i sommar. Simon har fått både barnhjälm och ett litet mc-ställ. – Jag tycker det är lite häftigt att få med mig grabben på cykeln. Vad betyder det för Simon att han får åka med? – Det verkar rätt stort för han tycker det är roligt och pratar mycket om det. När han inte får åka med tjurar han ihop rejält. Det blir allt vanligare att barn får åka med på motorcykel. Inte mninst på grund av att motorcykelförsäljningen ökar och att allt fler tar mc-kort. Efterfrågan på speciella mc-kläder för barn från sju år har ökat, säger Anders Andersson från Touringbutiken vid Borlänge: – Det säljs allt mer hjämar, ryggskydd och säkerhetskläder. Det är nog fler barn som åker hoj, säger han. Det är viktigt för säkerheten med riktiga kläder för barn som ska åka på bönpallen. Men det handlar också om hur man kör, säger pappa Stefan Oscarsson: – Med honom på går det betydligt lugnare och jag är betydligt mer uppmärksam.
Peter Jernberg, Sveriges Radio Jönköping

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".