Pakistan

Också militären vänder Musharraf ryggen

Nu är den pakistanske presidenten och kuppgeneralens, Pervez Musharraf, dagar, bokstavligen talat, räknade. I stort sett alla i Pakistan vänder honom nu ryggen, till och med den mäktiga militärapparaten.

När som helst under de två kommande dygnen väntas presidenten Pervez Musharraf gå ut offentligt och säga det som alla förväntar sig av honom i Pakistan, nämligen deklarera att han avgår som landets president.

I en över en vecka har nu hotet om ett kommande riksrättsåtal vilat över hans alltmer tyngda axlar, där den nya civila regeringskoalitionen klargjort att man sätter igång riksrättsprocessen när som helst. På måndag sätts processen formellt igång om han inte avgår innan dess. Under tiden har trycket ökat från alla håll och nu har även hans gamla allierade vänt honom ryggen.

Landets arméchef har öppet deklarerat att militären den här gången ska hålla sig utanför politiken. Enligt Arif Nezami, politisk redaktör vid den pakistanska tidningen The Nation, så har militärens budskap varit tydligt, om allt görs enligt regelboken så bryr sig inte militären om vad som händer.

En av Musharrafs tidigare närmaste politiska vänner, Aftab Ahmed Khan Sherpao, som varit inrikesminister under Musharrafs styre, säger i dag att det är ”dags för Musharraf att gå”.

Även USA har distanserat sig, trots att Musharraf varit en av USA:s främsta allierade och garanten för att Pakistan skulle delta i det pågående terroristkriget. Enligt politiska bedömare i Pakistan har USA enbart framfört budskapet att Musharraf ”måste få lämna på ett värdigt sätt”.

Det är just det som nu håller på att förhandlas fram. Enligt regeringskällor i Islamabad kräver Musharraf garantier att inte stå inför domstol i framtiden och eventuellt diskuteras om Musharraf måste gå i landsflykt eftersom det kan vara svårt att garantera hans säkerhet i Pakistan för tillfället. Därmed står det i alla fall klart att det inte kommer att bli en ny militärkupp i Pakistan.

Men problemen för Pakistan slutar inte i och med att Musharraf tvingas bort. De främsta pakistanska koalitionspartierna sägs nu kämpa om makten, vem som ska få presidentposten.

Men när Musharraf lämnar väntar nya politiska strider i Pakistan, som för övrigt står inför nästan ett inbördeskrig i de norra delarna där de talibantrogna islamisterna har ett starkt fäste, och där befolkningen börjat protestera mot den skyhöga inflationen, samtidigt som förbindelserna mellan Pakistan och grannarna Indien och Afghanistan ständigt försämras.

Vladislav Savic, Bangkok
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista