Demonstrationerna fortsätter i Kashmir

Demonstrationerna fortsätter i den indiska delen av Kashmir. Samtidigt hålls krismöten i den indiska huvudstaden New Delhi.

Återigen samlades tiotusentals människor strax utanför den största staden Srinagar i den huvudsakligen muslimskbefolkade delen av indiska Kashmir. Återigen restes kraven på självständighet. Det här är den allvarligaste utmaningen för den indiska regeringen på 20 år i fråga om Kashmir hävdar många Sydasienkännare.

Demonstrationerna har pågått under större delen av sommaren men har eskalerat på ett farligt sätt under den senaste veckan då indisk milis stoppat en rad stenkastande demonstranter med kulor. Över 20 människor har dödats och minst 600 skadats, de flesta muslimer.

Indiens premiärminister Manmohan Singh höll ett extrainkallat möte med en rad ministrar i New Delhi på lördagen. Uppenbarligen är regeringen skakad med tanke på att det här liknar en massrörelse i Kashmir som börjar bli svårstoppad.

Det handlar inte om olika våldsamma separatistgrupper utan om gräsrötter som går ut på gatorna och blir alltmer högljudda.

Indien anklagar Pakistan för att uppmuntra självständighetsrörelsen medan Pakistans parlament häromdagen enhälligt fördömde dödskjutningarna i Kashmir.

Vladislav Savic, Bangkok
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista