Svensk borta i Algeriet sedan mars

Fortfarande finns det inga spår efter de 31 européer som försvann i Saharaöknen för flera veckor sedan. Spekulationerna om vad som hänt de försvunna turisterna kretsar dock fortfarande kring att de har kidnappats av muslimska fundamentalister eller rövats bort av smugglare.
Många teorier men lite resultat. Så kan man sammanfatta sökandet efter de tio österrikare som försvann i den algeriska Saharaöknen den 17 mars, sen dess är de tio österrikarna tillsammans med 15 tyskar, fyra schweizare, en holländare och en svensk som uppslukade av jorden. Den 8 april hittades ett meddelande: Vi är i livet! Därefter inga livstecken. Vädjan från anhörig Monika Bleckmann från Salzburg har både sin man den 60-årige Ingo och den 25-årige sonen Andreas bland de saknade. Hon har i en brev till Algeriets statschef Bouteflika återigen vädjat att myndigheterna ska sätta till alla klutar för att hitta de saknade. Beskeden från Algeriet är att de 31 européerna fortfarande är i livet och fördelade i olika grupper på olika orter. Österrikiska och tyska diplomater tiger som muren och vägrar kommentera ryktet om att ett smugglarband kräver flera miljoner dollar som lösesumma för turisterna. Beroende av turismen De algeriska myndigheterna som för sin ekonomi är mycket beroende av turismen vill också se en lösning och upplösning på det mystiska dramat. Den algeriska delen av Sahara är ett område på två miljoner kvadratkilometer, varför det tar tid att med flygplan övervaka området. En teori är också att de kidnappade turisterna förts till grannlandet Libyen.
Kjell Albin Abrahamson, Wien
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".