Irakisk polis omskolas av USA

Irak genomgår en revolution då 30 år av diktatur slås i spillror och ersätts av amerikanska samhällsmodeller. Vår utsände har följt hur en samhällssektor omdanas. Den irakiska polisen som var Saddam Husseins maktinstrument.
Det blir lite mycket på en gång och de irakiska polisbefälen biter ihop under mustascherna och blänger på Texassonen Vince Krebb, som nu är Bagdads sheriff. Och som dikterar de nya ovanliga reglerna. Inte prygla och våldta Inte stjäla bilar för egen räkning, inte våldta, inte prygla och inte låsa in tjuvar i polisbilens bagageutrymme. Det är inte acceptabelt längre, säger kapten Krebb, som huserar bakom ett dammigt skrivbord i ett polishus som garanterat inte städats på den här sidan årsskiftet. Han fnyser irriterat när jag frågar om han kommer att fixa det här. Absolut, säger han. Stort omskolningsbehov Omskolningsbehovet är gränslöst när Bagdads poliser nu söker sina jobb på nytt. Bland dem en irakisk polisöverste som håller god min och talar om en ny era. Saddams lagar duger inte Saddams lagar duger inte längre. Inte domarna, inte polisen. Inte som den är. Och inte uniformerna. De gröna som såg ut som militäruniformer. Byxorna får gå an tills vidare men skjortorna ska vara vita. Bort med polismärket i baskerna. På bröstet ska det sitta. Som på sherifferna i Texas. Men den viktigaste förändringen, och den svåraste, är den som måste göras med det som sitter under de irakiska polisernas baskrar.
Bengt Therner, Bagdad
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".