USA intensifierar diplomati i Mellanöstern

Efter kriget i Irak intensifierar nu USA sitt diplomatiska arbete i Mellanöstern där det enligt amerikansk syn en ” ny strategisk dynamik ” möjliggör omfattande förändringar. I dag besöker utrikesminister Collin Powell Syrien, som av USA anklagats för allvarliga misstag under Irak-kriget.
När Collin Powell senare idag träffar den syriske presidenten Bashar al-Assad lär det inte bli ett möte mellan vänner. Även om USA:s ordkrig mot Damaskus avklingat något finns det fortfarande avgörande amerikansk kritik mot den syriska politiken. Kraven på Syrien ligger kvar Anklagelserna om att Syrien har massförstörelsevapen ligger kvar liksom kraven på att den syriska regimen ska upphöra att stödja grupper som USA anser vara terroristorganisationer. Det gäller främst den libanesiska Hizbollahmilisen som från sina baser i södra Libanon hotar de norra delarna av Israel. ”Strategiska dynamik” Enligt Collin Powell måste Bashar al-Assad inse att med ett nytt Irak som granne i öster och en möjlig fredsprocess mellan israeler och palestinier så har ett helt nytt läge uppstått och att Syrien måste ta till vara denna nya ”strategiska dynamik”, som han uttrycker det. Israel bör avstå från vedergällningsattacker Collin Powell väntar till slutet av nästa vecka med att besöka Israel och palestinierna eftersom USA vill ge den nye palestinske premiärministern Mahmoud Abbas tid att växa in i rollen. Men han uppmanar med ny skärpa Israel att avstå från våldsamma vedergällningsattacker mot palestinierna som den i Gaza det senaste dygnet, då tretton människor dödades, av de tre barn. Tiden är mogen för ny fredsprocess Powell sa i Madrid i går att tiden nu är mogen för israeler och palestinier att lämna våld och motvåld bakom sig. Vi får inte låta fredsprocessen solkas av såna handlingar, sa den amerikanske utrikesministern med tydlig adress till båda sidor. Hårdare ton gentemot Israel Powells uttalanden signalerar en något hårdare ton gentemot Israel som kan vara nödvändig om den Färdplan för fred, som presenterades i onsdags, ska ha någon chans att lyckas. I Israel är oron för ett hårdare amerikanskt tryck tydlig och regeringen har kritiserats för att ha tagit i för kraftigt i ett känsligt politiskt läge.
Lars Kobbe, Kairo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".