Regeringsplanet gick tomt från Tbilisi. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix

Ingen prövning av Bildts tomma flygplan

Regeringsplanet gick tomt från Tbilisi i måndags samtidigt som svenskar ville därifrån. Men det kommer inte att bli någon överprövning av UD:s evakuering av svenskar från krigsdrabbade Georgien i tisdags. Det säger Christina Salomonson, chef för kansliet för krishantering på regeringskansliet.

– Jag tror att det är viktigt att komma ihåg att ansvaret för att evakuera svenskar, det är UD:s ansvar, alltså den konsulära sidan. De har gjort den bedömningen och jag har ingen anledning i det här läget att överpröva den bedömningen.

– Det fungerade väl. De som ville komma ut, kom ut, säger Christina Salomonson, chef för kansliet för krishantering på regeringskansliet.

UD:s konsulära enhets bussresa för 46 svenskar som ville ut från krigsdrabbade Georgien gick på tisdagen och nådde sent på tisdagskvällen Jerevan, grannlandet Armeniens huvudstad.

Men socialdemokratiske riksdagsledamoten Kent Härstedt som ingick i kommittén som utredde statens ansvar vid kriser och katastrofer utomlands anser att regeringsplanets 13 platser borde ha kunnat användas för att evakuera en del av svenskarna redan på måndagen efter att regeringsplanet släppt av utrikesminister Carl Bildt i Tbilisi. Planet kördes då tomt till just Jerevan i väntan på att utrikesministern skulle köras tillbaka till Europa.

– Krishanteringens nummer ett är att människor ska tas bort ifrån krishärdar och det så fort som möjligt och med all till buds stående medel. Naturligtvis på ett säkert och så kontrollerat sätt som möjligt, men det har jag svårt att se att inte regeringsplanet skulle kunna vara ett sådant sätt, säger Kent Härstedt.

– Det är naturligtvis en viktig synpunkt som Kent Härstedt har men eftersom jag inte var med och tog det här beslutet, så tänker jag inte heller säga att det var rätt eller fel, utan jag vill då rikta in mig på framtiden, säger Christina Salomonson.

– Ska man börja tänka på, ska vi se om det går att använda regeringsplanet framöver och om man då har plan för det men som läget var nu så har man alltså inte arbetat med det som ett tänkbart redskap i det här fallet.

Anna-Karin Ivarsson
anna-karin.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista