Många omhändertagna efter hedersvåld

Hot eller våld eller andra hedersrelaterade problem fanns i bakgrunden för var tredje flicka som omhändertogs enligt LVU år 2006 i Stockholms och Västra Götalands län. Det visar en ny studie.

Studien visar också att socialtjänstens beredskap för att hjälpa flickorna brister, säger docent Astrid Schlytter vid Stockholms universitet, som gjort granskningen.

– Det finns fall här som är helt häpnadsväckande. Flickan har varit utsatt för våld hemifrån i två år. Det finns en rad anmälningar från sjukvården och från skolan och från psykiatrin om detta här och socialtjänsten anser fortfarande att det inte finns några brister i hemförhållandena, säger Astrid Schlytter vid institutionen för socialt arbete vid Stockholms universitet.

År 2006 togs 57 flickor mellan 13 och 18 år om hand enligt lagen om vård av unga i Stockholms och Västra Götalands län. I vart tredje, 18 fall av de 57, hade flickan levt i en familj med inslag av hederskriterier som forskarna definierade som hot, bestraffningar, eller om familjen arrangerade äktenskap eller tillämpade tvångsäktenskap.

Andra exempel är könsstympning eller krav på bevarad mödomshinna. Enligt Astrid Schlytter räcker inte socialtjänsten till för att hjälpa flickorna.

– Socialtjänsten har ju fått gå på kurser, fått gå på utbildning om dessa mönster i stort, hur det ser ut, fått en viss kunskap. Men hur möter man det här på individnivå, hur ska man känna igen det här i de konkreta fallen man möter?

– Nu har man väldigt dålig beredskap och lagstiftningen innehåller ingenting. Man försöker utveckla egna metoder men det är också väldigt svårt. Man måste ha ganska stor kunskap och kännedom för att kunna känna igen det här, säger Astrid Schlytter.

En enkät som Sveriges Radio gjorde i våras hos landets socialtjänster visade att de anställda saknade utbildning i frågor kring hedersrelaterat våld och att 60 procent av socialtjänsterna saknade handlingsplan för att hantera sådana ärenden. 75 procent av kommunerna besvarade den enkäten.

Organisationen Terrafem hjälper bland annat kvinnor som utsätts för hedersrelaterat våld. Där säger Bernhardita Nunez att det kan vara svårt att hjälpa de unga flickorna som både är rädda och väldigt lojala mot sina familjer. Ibland rymmer de omhändertagna hem igen. Därför är det viktigt att diskutera också med familjerna om varför de sätter press på flickorna säger Bernhardita Nunez.

Ansvarig minister för socialtjänsten, Maria Larsson, säger att de lagar som styr socialtjänsten nu ses över.

– Ja, för det allra mesta så är ju föräldrarna den största tillgången i barns och ungdomars liv men vi har ju identifierat inom socialtjänsten att det kan finnas behov av att gå in och jobba med barn- och ungdomar under 18 år utan att föräldrar ger sitt medgivande.

– Det kan handla om hedersproblematik, det kan handla om barn som lever med missbrukande föräldrar, det kan handla om barn som har föräldrar med psykisk sjukdom, där socialtjänsten ibland kan behöva gå in och få arbeta och påbörja en utredning utan föräldrars medgivande.

– Vi vill i alla fall undersöka om detta skulle vara möjligt så därför är det en utredare som just nu och tittar på om man kan avgränsa det på ett rimligt sätt, säger Maria Larsson.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista