Stöd till SJ och Posten kan stoppas av EU

Den svenska regeringens planer på att hjälpa SJ och Posten ekonomiskt genom att ta pengar från andra statliga företag skapar huvudbry i EU-kommissionen i Bryssel. För frågan är om det här är ett tillåtet stöd eller inte.
Det enda man med säkerhet kan säga är att bedömningarna varierar. Ingen kan säga något säkert. Vid kommissionens konkurrensavdelning säger en tjänsteman, som inte vill framträda med namn, att han tror att hans högste chef, Mario Monti, kan komma att reagera. Risken är stor att exempelvis Posten och SJ får pengar som gör att konkurrensen snedvrids gentemot andra företag på marknaden. Men Tillman Lueder, som är talesman för Monti, säger något helt annat. Om pengarna används för att exempelvis Posten kör ut brev till isolerade orter, vilket kostar betydligt mer än portot ger, då är det tillåtet enligt kommissionens regler, säger Tillman Lueder. Men med tilläget att det är svårt att bedöma fallet innan alla fakta finns tillgängliga.
Willy Silberstein, Bryssel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".