Lokalval bakslag för Blair och labour

I Storbritannien räknas de sista rösterna från gårdagens lokalval, medan resultaten analyseras och vinnare och förlorare identifieras. Valet blev ett bakslag för det regerande labourpartiet, delvis på grund av Irakkriget. Men en varning till alla etablerade partier var det låga valdeltagandet, bara kring 30 procent.
Siffrorna är inte riktigt klara. Men det ser ut som om bara en tredjedel av de som hade möjlighet igår att bestämma vilka som skall styra deras kommuner och städer valde att utnyttja sin rösträtt. Lågt valdeltagande ett problem Det låga valdeltagandet är ett problem i Storbritannien. I de senaste lokalvalen har det legat kring 30 procent. Och i det senaste parlamentsvalet för två år sedan hade det sjunkit till strax under 60 procent. En nedgång som inte har någon motsvarighet bland demokratier utanför Östeuropa. Olika försök att öka valdeltagande Ointresset bland väljarna kommer att diskuteras och analyseras av samtliga etablerade partiers politiker. Och olika sätt att få folk att rösta testas. Det visade sig i går att på några platser där man testade poströstning istället för vallokaler var valdeltagandet högre. Experimenten med internetröstning däremot drabbades av tekniska problem. Större nederlag för labour än väntat För labourpartiet var bakslaget i går inte förödande, men större än man hade räknat med för en sittande regering i ett mellanårsval. Och röstskolket kan vara en del av det. Labouranhängare som ville straffa partiet och Tony Blair för Irakkriget men inte gynna något annat parti kan ha avstått från att rösta. Labourförlust i stora städer Andra varningssignaler till labour och Blair är förlusten av makten i stora städer som Birmingham och Sheffield och tillbakagångar i traditionella labourområden och i städer med stora muslimska minoriteter. Birmingham är den nästa största staden efter London, som inte hade val igår. Och förlusten där efter 20 års labourstyre tycks ha varit en kombination av muslimska väljares protester mot Irak och missnöje med Blairs nya labour och dess politik.
Agneta Ramberg, London
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".