Kravaller efter jordbävningen i östra Turkiet

Turkisk polis har drabbat samman med demonstranter i den jordbävningsdrabbade staden Bingol i östra Turkiet. Omkring tusen personer protesterade mot att de inte fått någon hjälp efter den svåra jordbävningen natten till igår, berättar den turkiske journalisten Yavuz Baydar från Istanbul.
– Det har varit väldigt svåra sammandrabbningar i Bingol i morse och anledningen till det var att tälten inte hade kommit, säger Yavus Baydar. Det är mycket kalla nätter i östra Turkiet och en del av befolkningen hade fått tillbinga natten utomhus utan tält. När de sedan protesterade började ett par av polisens pansarbilar köra direkt in i folkmassan och skadade två personer svårt. – Därefter började sammandrabbningarna som inte ville ta slut. De poliser och speciella styrkor som finns i östra Turkiet sköt i luften och detta varade mer än ett par timmar. Folkmassan attackerade pansarbilarna med stenar. Nu betecknas situationen som normal, säger Yavuz Baydar. Hur är läget i övrigt när det gäller räddningsarbetet vid framför allt vid den sammanrasade skolan? – Räddningsarbetet pågår men problemet är att man inte kan komma in i den raserade internatskolan där det fortfarande finns omkring 80 barn. Räddningsarbetare säger att man inte längre hör några röster inifrån byggnaden, men arbetet fortsätter. Hittills har man enligt officiella uppgifter 105 döda och mer än 490 skadade som är förda till sjukhus. Så situationen för dem som finns i internatskolan är alltså mycket osäker just nu? – Ja, familjerna väntar utanför, men hoppet försvinner för varje minut som går. En av räddningsarbetarna har sagt att en del av de 80 barnen kan ha överlevt. Men det är ett svårt arbete eftersom byggnaden har rasat samman helt och hållet.
Sten Sjöström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".