Asylsökande som arbetar ska få stanna

Regeringen vill införa nya regler för arbetskraftsinvandring i december, och då också göra det möjligt för asylsökande som får avslag att få stanna i Sverige om de har ett arbete.

Redan nu märks ett stort intresse bland asylsökande för detta. Det säger Anders Sundquist, som är kanslichef på Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar.

– Från början av sommaren nu så har det här växt till att vara den största frågan ställs till oss här. I dag är den övervägande delen av frågorna vi får rör möjligheten att få uppehållstillstånd i samband med att man har haft ett arbete, säger Anders Sundquist.

De nya reglerna som regeringen föreslår, och som riksdagen tar ställning till i höst, innebär att en asylsökande som får avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd ändå kan få stanna i Sverige om den personen arbetat under asyltiden i minst ett halvår. Dessutom måste den asylsökande ha fått ett löfte om en tillsvidareanställning, eller erbjudande om jobb i minst 1 år framöver.

Migrationsverket räknar i sin senaste prognos med att 8 000 asylsökande kommer att ansöka om arbets, och därmed uppehållstillstånd under nästa år. Och Migrationsverket har redan fått många samtal från asylsökande om de nya reglerna.

Men hur många som faktiskt kommer att få stanna när reglerna träder i kraft är högst osäkert. Migrationsverket vågar inte göra några uppskattningar.

I dagsläget har myndigheten uppgifter om att 500 asylsökande jobbar under tiden som de väntar på besked, men regeringen vill inte införa några övergångsregler för den som uppfyller kraven innan reglerna införs i december.

Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar, som är en ideell organisation, som erbjuder juridisk hjälp till asylsökande, där tror Anders Sundqvist att flera faktorer kommer att avgöra hur många som får stanna med de nya reglerna.

– Om det skulle vara så att Migrationsverket snabbar upp sin hantering och gör bedömningen att de i huvuddelen av ärendena kommer att fatta beslut inom fyra månader så kommer man inte att ge några möjligheter till att jobba och då blir det inte särskilt många som kommer att kunna kvalificera sig för det här, säger Anders Sundqvist.

– En annan komponent är självklart arbetsmarknaden och konjunkturen, i vilken utsträckning det finns arbetstillfällen. De två sakerna vet vi egentligen ingenting om, säger Anders Sundqvist.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista