Djurskyddskontrollanterna blir färre

Antalet djurskyddskontrollanter runt om i landet kan bli färre från och med årsskiftet. Då tar länsstyrelserna över kommunernas djurskyddstillsyn men nu är oron stor att pengarna som regeringen tilldelar den nya djurskyddskontrollen inte kommer att räcka.

I Kalmar län räknar man med att mer än hälften av de 13,5 djurskyddskontrollörer som i dag finns inom länsgränserna kommer att försvinna.

För resurserna kommer inte att räcka till all personal, säger Jörgen Wehre, länsveterinär i Kalmar.

– För vårt län, här i Kalmar län så är resurserna helt otillräckliga, det kommer att vara omöjligt att bedriva en djurskyddstillsyn som ens kommer i närheten av den kommunerna bedriver i dag, säger Jörgen Wehre.

Efter årsskiftet upphör kommunernas djurskyddskontroll och landets länsstyrelser tar över. Det blir deras tur att se över djurskötseln, inom alltifrån lantbruk, djurparker och kennlar till djurtransporter och misskötta sällskapsdjur.

Kommunerna har hittills fått kritik för sitt sätt att sköta det här, vissa har inte satsat tillräckligt, andra har inte kontrollerat djurskötseln alls.

Därför är förhoppningarna stora när nu länsstyrelsen tar över och samlar kompetensen under samma tak. Men det finns ett problem som skapar oro bland de länsveterinärer som Ekot talat med. Att de 118 miljoner som regeringen tilldelar landets 21 länsstyrelser inte räcker till bland annat personalkostnader.

I Kalmar beräknas antalet kontrollanter mer än halveras, i Skåne och Västra Götaland tror man också att personalen kommer minska. I Dalarnas län vet man inte än, men länsveterinär Olle Rydell är orolig.

– Jag är lite oroad att pengarna ska räcka till det antalet årsarbetskrafter vi har i dag på kommunerna på djurskyddet. Vissa kommuner har skött det här på ett alldeles utomordentligt sätt och det har varit förstärkning de senaste åren. Jag är lite oroad att det blir ett tapp nu, alla fall för vårt läns del, säger Olle Rydell.

Fördelningen av pengar är i dagsläget beräknat utifrån befolkningsstatistik, inte efter antalet djur eller djurägare som finns inom varje länsgräns.

Men det behövs ingen oro för hur pengarna ska fördelas, det säger statsrådssekreterare Rolf Eriksson på jordbruksdepartementet.

– Det är för tidigt att kritisera fördelningen eftersom den inte är klar. Utgångspunkten är att vi ska ha ett gott och lika djurskydd över hela landet. Det är därför vi gör den här förändringen och vi håller på och tittar på hur det här ska fördelas mellan de olika länen och hur det exakt ska ske är inte klart än, säger Rolf Eriksson.

Anna Eriksson
anna.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista