Avgående presidenten Pervez Musharraf lämnar presidentpalatset på måndagen. Foto: Emilio Morenatti/Scanpix.

USA hoppas på ny pakistansk regering

På måndagen avgick Pakistans president Pervez Musharraf inför utsikterna att ställas inför riksrätt. USA har därmed förlorat en av sina allra viktigaste allierade. Bush-administrationen hoppas nu att den nya regeringen ska kunna täppa till den hittills öppna gränsen mot Afghanistan.

Det officiella USA prisade general Musharraf efter att han meddelat att han avgår, utrikesminister Condoleezza Rice framförde sin stora tacksamhet och sa att Musharraf varit en av USA:s mest hängivna allierade i kampen mot terrorismen.

Men sedan den nya civila regeringen tillträdde tidigare i år har Washington successivt distanserat sig från Musharraf som man så sent som förra året betecknade som oersättlig.

Under presidentvalskampanjen år 2000 hånades George Bush för att han inte ens visste namnet på Pakistans president. Därefter har han haft desto mer med honom att göra, framförallt efter terrorattentaten den 11 september 2001.

Pakistan och Musharraf blev centrala allierade i kampen mot talibanerna och al-Qaida i grannlandet Afghanistan. USA pumpade in 10 miljarder dollar i offentlig militärhjälp och en okänd summa i hemligt stöd.

USA kritiserades för att se mellan fingrarna med att Musharraf ofta agerade som en diktator. Men Musharraf i sin tur spelade ett dubbelspel mot USA. Han hjälpte till att bekämpa terrorismen men samtidigt höll hans säkerhetstjänst fast vid sina gamla nära kontakter med talibanerna.

USA har klagat på att talibanerna och terrornätverket al-Qaida det senaste året stärkt sina positioner i västra Pakistan där regeringen har begränsat inflytande. Droppen kom när det, enligt USA, stod klart att den pakistanska säkerhetstjänsten hjälpte talibanerna i sprängattentatet mot den indiska ambassaden i Kabul förra månaden. Så Musharrafs betydelse som ett effektivt verktyg i kampen mot terrorismen har minskat.

USA uttalar nu i stället stöd för regeringen som tvingat bort Musharraf och president Bush markerar att han vill se ett starkt Pakistan som utvidgar demokratin och bekämpar terrorismen.

Vad USA främst vill är sannolikt att de pakistanska myndigheterna ska stärka kontrollen över gränsen mot Afghanistan där talibaner och al-Qaida nu går fram och tillbaka.

Det har förekommit rykten om att Musharraf skulle erbjudas att gå exil i USA men en talesperson för amerikanska UD sa att hon inte kände till några sådana planer.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista