Svarta taxibilar i London.

Brittiska bilister tvingas ha svarta lådor

Varje bilist i Storbritannien kan bli tvingad att montera in en svart låda i sitt fordon i framtiden. Regeringen har plockat fram ett gammalt förslag som innebär att bilisterna ska betala för all sin bilkörning och dyrast blir det troligen i rusningstid. Förslaget väcker som väntat en del känslor.

– Jag har inget att dölja, just att ha en box i bilen är inget problem, säger londonbon som bara vill kalla sig för Mister Moth. Men det beror på vad det kommer att kosta, säger han.

Förslaget ”Pay as You drive”, betala för den sträcka du kör, är en idé som den förre premiärministern Tony Blair var med och utformade. Men när förslaget började debatteras så blev reaktionerna kraftiga. 1,8 miljoner britter skrev på en protestlista.

Nu har idén omarbetats, alla detaljer är inte kända, men regeringen har beslutat att systemet ska testas. Från och med januari 2010 ska cirka 800 bilar förses med svarta lådor som ska samla in information om när bilen används och hur långt den körs.

Försöket ska bedrivas på åtta olika platser. Enligt tidningen The Daily Telegraph ska det ske bland annat i Leeds, Essex, Suffolk och sydvästra London.

Hur dyrt ett sådant här system kan bli för bilisterna är oklart, också vad det är för slags avgift eller skatt de ska betala. Men det talas om att bilister som kör i rusningstrafik på de mest trafikerade vägarna skulle kunna tvingas betala uppemot 100 kronor per mil förutom bensinkostnader och annat förstås.

Protester finns som sagt men miljöorganisationer har varit positiva till förslaget och Anne Rollings som bor mitt i centrala London tillhör dem som tycker att något radikalt måste göras åt trafiksituation.

– Vår infrastruktur var lysande utformad av viktorianerna på drottning Victorias tid på 1800-talet men nu 2008 måste något göras och skulle ha gjorts för 20, 30, 40 år sedan, säger Anne Rollings.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista