Indien och Pakistan i fredssamtal

För första gången på två år ska företrädare för Indien och Pakistan träffas och hålla fredssamtal. Tidigare i dag sa Indiens premiärminister att han är redo för avgörande fredssamtal med Pakistan. Och Pakistan reagerar positivt på Indiens fredstrevare.
Indiens åldrige ledare talade med darrig stämma inför sitt parlament här i New Delhi på fredagen. Men budskapet från Atal Behari Vajpayee var kristallklart. Fredssamtal ska inledas inom kort, och premiärminister Vajpayee vill gå till historien som den som får slut på 50 års krig och fientligheter mellan Indien och Pakistan. Flygförbindelse mellan länderna Vajpayee sa att han nu, som ett första steg mot normalisering, återupprättar flygförbindelserna med Pakistan. De båda grannländerna är idag nästan helt avskurna från varandra. Han besätter också den vakanta posten som Indiens ambassadör i Pakistan, och nu på kvällen kommer besked från Pakistan att dess regim svarar på den indiska gesten med att skicka en ambassadör hit till New Delhi. Avgörande samtal Dessa fredssamtal kommer att bli avgörande, sa den 78-årige Vajpayee, och han tillade: åtminstone i min livstid blir det de sista. Nära kärnvapenkrig i fjol Så sent som förra sommaren kom de båda länderna nära ett kärnvapenkrig. Indien anklagar Pakistan för att stödja islamisk terrorism i Kashmir, Indiens enda delstat med muslimsk majoritet. Pakistan förnekar anklagelsen, men har senaste tiden kommit under allt hårdare tryck, inte minst från USA, att stoppa militanta islamister från att ta sig över gränsen in i Indien. Det är just det delade Kashmir, vid Himalayas fot, som kommer att bli den svåraste frågan att lösa i fredssamtalen. Båda länderna gör anspråk på hela Kashmir, nu kommer de tvingas till smärtsamma kompromisser för att kunna nå fred.
Nils Horner, New Delhi
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".