De fyra ja-partierna samordnar sig

De tre borgerliga partiledarna som är för EMU tackar ja till Göran Perssons inbjudan att i nästa vecka diskutera hur ja-sidan ska organisera sig. Men orsaken till varför nej-sidan leder är de borgerliga och Göran Persson helt oense om.
Statsminister Göran Persson har nu börjat se att ett nej till EMU mycket väl kan bli verklighet i höstens folkomröstning. Därför har Persson den senaste veckan först läxat upp sina egna ja-sägare med att säga att det är dags att gå ut och argumentera för ett ja. Persson läxade upp Sedan läxade Persson upp nej-sägarna i partiet genom att försöka definiera vad de får säga och hur de får organisera sig. Och nu är det alltså dags för Persson att prata allvar om ja-arbetet med de borgerliga ja-sägande partiledarna. Delat ansvar Det kan å ena sidan vara ett sätt för Persson att få fart på ja-maskinen, men också ett sätt att försöka dela ansvaret för de dåliga opinionssiffrorna. Så lät det också igår, torsdag, när Persson försökte förklara varför nej-sidan leder. – Jag ser två skäl till det. Först och främst att vi har varit dåliga på att argumentera för ett ja. Vi har knappast hörts i debatten, säger han. Det andra är att vi ser ett dramatiskt tapp bland ja-anhängarna, framför allt hos moderaterna. Till det kan det finnas många förklaringar, men jag tror att det kommer att rätta till sig. Delvis rätt Och Persson har delvis rätt, åtminstone om man läser den senaste Sifo-mätningen i Svenska Dagbladet som visar att socialdemokraternas ja-siffror ligger ganska stilla, medan antalet borgerliga väljare som säger ja till EMU minskat från 55 till 43 procent från mars till april. Men de borgerliga ja-sägande partiledarna har andra förklaringar till varför nej-sidan leder. – Jag tror att det som framför allt skulle behövas är att vi får en klarare och tydligare kampanj från socialdemokraternas sida, säger Bo Lundgren. Det är klart att diskussionen med LO om man ska ha buffertzoner eller inte har skapat både inre problem och i viss mån allmänna problem för ja-sidan. – Vill vi ett ja till EMU då måste vi se till att debatten handlar om EMU och inte om en massa idéer om vem som ska få yttra sig si eller så, säger Alf Svensson. Ja-kampanj tidigareläggs Och på fredagseftermiddagen kom beskedet att socialdemokraternas ja-kampanj tidigareläggs från augusti till maj. Och så ska debatten med de borgerliga samordnas, något som folkpartiets Lars Leijonborg länge velat och nu välkomnar. – Ju mer enig ja-sidan är desto lättare tror jag att det går att övertyga de tveksamma, säger han.
Edvard Unsgaard
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".