Papperslösa krokodiler göms för besökare

Flera av landets tropikanläggningar och mindre djurparker saknar tillstånd att visa upp utrotningshotade djur. En kartläggning som Jordbruksverket och Naturvårdsverket gjort visar att det ofta saknas nödvändiga intyg som visar att djuren inte köpts illegalt.
Tropikhuset i Jönköping är en av de anläggningar som nu måste gömma undan flera djur från besökare. – Om jag öppnar den nu igenmålade rutan, det vill säga där folk inte får titta in, så ser du att det ligger två stycken trubbnoskrokodiler. Elisabet Jenssen visar upp ett par av de 15 djur som besökarna på Tropikhuset inte längre får se. De två små trubbnoskrokodilerna hålls nu i en egen lite bassäng bakom målat glas. Och orsaken är den konvention som Sverige skrev under redan 1975, som säger att de här djuren inte får visas mot betalning. Om man saknar intyg på deras ursprung, säger Malte Ahlström på Jordbruksverket. – Har man sådana här djur och visar dem för pengar så gynnar man den illegala handeln. Smugglade djur kan komma in i det legala systemet. Och det är det vi vill undvika. Så länge det inte finns intyg så är det alltså olagligt att visa upp dem? – Ja, så länge man visar upp dem för pengar. Det är inte illegalt att inneha de här djuren. Jordbruksverkets genomgång visar att 13 av landets tropikanläggningar saknar lagliga tillstånd att visa utrotningshotade djur, oftast fåglar och reptiler. Elisabet Jenssen på Tropikhuset i Jönköping medger att man missat reglerna, men undrar varför ingen reagerat tidigare. – Det är ju först nu som myndigheterna har vaknat. De har ju haft full insyn i vår verksamhet. Så sent som förra året fick vi ett papper på att allting är grönt, det är bara att köra så som ni har det. Då har man ju utgått från att vi har haft alla de tillstånd som vi behöver. Elisabet Jensen har nu uppmanats att ansöka om intygen i efterhand. Men hon tvivlar på att hon kan få fram alla papper. Här får man ofta ta hand om alla möjliga exotiska djur som av olika anledningar övergetts. Trubbnoskrokodilerna är till och med lämnade i förvar här av staten efter en rättegång. Utan papper på ursprunget. – Sedan är det ju sånt som folk ställer utanför dörren till exempel. Vi åker ut i naturen och hämtar när folk larmar om att det ligger tropiska djur övergivna i naturen. Och naturligtvis har inte de något papper med sig där de ligger, säger Elisabeth Jensen på Tropikhuset i Jönköping
Daniel Rundqvist, Ekot i Jönköping
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".