EU fortfarande oenigt om Iraks framtid

EU:s utrikesministrar försökte åter att enas om Irak efter kriget på fredagskvällen. Än en gång manifesterades den djupa oenigheten.
– Det är klart att det finns ju uppenbart svårigheter att komma överens i FN:s säkerhetsråd och det innebär ju att det blir svårare här också eftersom vi då inte vet vilket FN-mandat som finns i botten, säger utrikesminister Anna Lindh. Vid möte efter möte har EU:s utrikesministrar försökt att få rättning i leden i frågan om synen på Irak. Återigen tvingades igår kväll de 15 medlemsländerna att konstatera att de är oeniga, den här gången vid det informella utrikesministermötet på semesterparadiset Rhodos. oenighet i säkerhetsrådet En del av motsättningarna finns mellan de fyra EU-länder som sitter i säkerhetsrådet. Två av dem har slutit upp på USA:s sida, nämligen Storbritannien och Spanien, medan de andra två, Frankrike och Tyskland, fortsätter att driva en helt annan politik. Det skapar uppenbarligen en handlingsförlamning. Ett antal utrikesministrar uttryckte därför på fredagskvällen kväll sin besvikelse, berättade Anna Lindh. – Flera uttryckte i likhet med mig en besvikelse på de fyra som sitter i säkerhetsrådet, att de inte kunnat ena sig och dessutom tala om tydligare vad som egentligen händer och informera andra om vad som egentligen händer i säkerhetsrådet. Hur länge ska den här frågan fortsätta att inflammera för europeiska unionen? – Jag tror inte man kan säga att frågan inflammerar EU idag, däremot är det problem eftersom vi inte kan definiera EU:s roll när inte FN:s roll är klar. För flera av oss är FN:s roll väldigt central. Det finns bara några veckor till att försöka lösa den här konflikten, därför i början av juni måste man ha bestämt vad som händer med de framtida sanktionerna. då måste det vara klart vad man gör med FN och vilken roll FN får spela. Det här betyder ju att EU fortfarande inte har någon syn på Irak-konfliktens efterdyningar. – Tyvärr inte en tillräckligt tydlig syn i alla fall. Man har som gemensam policy att FN ska ha en ledande roll i Irak, EU ska förbereda en roll för EU när det gäller återuppbyggnad och den kommande politiska demokratiseringen av Irak, men så länge som FN inte kunnat fatta grundbesluten har kunnat ena sig i säkerhetsrådet så länge kan inte EU fatta några detaljerade beslut om EU:s roll. Men ni talar ju hela tiden om att EU ska spela en roll på världsscenen, är det inte ett svaghetstecken att ni åstadkommer så lite när det gäller att skapa enhet här? – Jovisst är det så. Det beror ju på den splittring vi fick efter Irakkrisen och den splittringen finns i viss mån kvar.
Willy Silberstein, Rhodos
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".