Unga kvinnor får sämre liv efter hjärtinfarkt

Många kvinnor som drabbas av hjärtinfarkt före 50 års ålder får sämre livskvalitet och hälsa än före infarkten, och kunskapen om deras behov är liten i sjukvården. En ny studie som presenteras vid hjärtläkarnas vårmöte i början av maj, visar att kvinnorna behöver en regelbunden vårdkontakt efter infarkten.
– Efter fem till tio år, då vi har undersökt dem, ser vi att typfallet är att de inte slutat röka. Deras BMI har ökat och blodfetterna har ökat, säger medicine kandidat Neshru Barmano De flesta kvinnor som får hjärtinfarkt är i övre medelåldern eller äldre. Men en liten grupp drabbas tidigt. Dessa kvinnor har varit ganska osynliga i vården och kunskapen om deras behov är liten. Kvinnors behov måste uppmärksammas Överläkare Mikael Dellborg som lett studien säger att vården behöver uppmärksamma kvinnornas behov mer, eftersom hjärtinfarkt blivit en högstatussjukdom hos män, men en lågstatusåkomma hos kvinnor. En ny studie att de unga kvinnorna mår betydligt sämre både fysiskt och psykiskt efter infarkten. Deras vikt och blodfetter är högre, de röker och känner sig oftare nedstämda. Neshru Barmano som gjort studien konstaterar att deras hälsa är ganska dålig. – När vi har gjort den här studien så har vi sett att det inte verkar må så bra. För just de här 18 kvinnorna har inte sjukvården tagit hand om dem så bra som man kunde önska, säger medicine kandidat Neshru Barmano.
Anna Larsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".