Avverkning regleras av skogsvårdslagen. Foto: Anders Wiklund/ Scanpix.

Skogsavverkningar anmäls till åklagare

Minst ett hundratal olagliga skogsavverkningar i Sverige har hittills i år lämnats till åtal, eftersom avverkningarna inte har anmälts i förväg till Skogsstyrelsen. Flest anmälningar finns i de nordligaste länen.

Bara i ett av distrikten, som omfattar Kalix, Haparanda, Överkalix och Övertorneå har Skogsstyrelsen lämnat in 24 åtalsanmälningar till åklagare.

– I år har det varit väldigt vanligt, vi brukar ha ett fåtal anmälningar till skillnad mot hur det är i år, säger Svante Larsson distriktschef för Skogsstyrelsen i Kalix.

Ekots rundringning visar att i de två nordligaste länen, Norrbotten och Västerbotten, finns hittills i år 54 åtalsanmälningar och ytterligare ett tjugotal är under beredning. Alla avverkningar över ett halvt hektar måste anmälas till Skogsstyrelsen minst sex veckor i förväg. Det är viktigt för att Skogsstyrelsen ska kunna fullgöra sin myndighetstillsyn, säger Svante Larsson.

– Vi ska veta att man har planerat att ta tillräcklig hänsyn till kulturvärden och naturvärden, och dessutom att man har gjort en planering för hur man ska trygga den framtida återväxten på det område man avverkar.

Sedan några år kan Skogsstyrelsen enkelt kontrollera genom satellitbilder och fältbesök att det har skett olagliga avverkningar, som inte har anmälts i förväg. I norra Sverige är det nu många fler anmälningar än under tidigare år.

– Det har ökat och en orsak är väl att det har varit väldigt hög aktivitet i skogen. Det har avverkats mycket till följd av höga virkespriser under de två senaste åren, säger Svante Larsson.

Mest är det privata skogsägare, som har låtit bli att anmäla sina avverkningar. Men här finns också stora skogsbolag som statliga Sveaskog och Fortifikationsverket, och skogsbolaget SCA har tre anmälningar om avverkning utan anmälan.

– Anmälan är inlämnad men tydligen har det avverkats större områden än vad anmälan omfattar, säger Kenneth Asplund chef för SCA:s distrikt i Överkalix.

Som ett stort skogsbolag måste ni väl känna till lagstiftningen?

– Jodå.

Hur förklarar du att det blivit såhär?

– Det är beklagligt. Det finns ju ingen anledning för oss att inte anmäla, säger Kenneth Asplund.

Under tidigare år är det ytterst få anmälningar till åklagare, som har lett till åtal och fällande dom i hela landet.

– Det har varit alltför vanligt tidigare när vi haft ett fåtal ärenden att man har lagt ner dem, man har inte ens gjort någon ordenligt förundersökning, Svante Larsson, Skogsstyrelsen i Kalix.

Skogsstyrelsen har fått i uppdrag att utreda om man i framtiden ska kunna ta ut en sanktionsavgift för dem, som bryter mot skogsvårdslagen.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista