8 000 sovsäckar lastas av planet. Foto: Jan Andersson/SR.

Hjälparbetet har börjat i Georgien

Efter den väpnade konflikten mellan Georgien och Ryssland, har nu det internationella hjälparbetet börjat komma i gång för att hjälpa de över 100 000 människor som behöver hjälp.

Sveriges Radios utsände i Tbilisi var med när Lars Johansson, enhetschef vid det svenska Räddningsverket tog emot de 8 000 sovsäckar och fem respiratorer som kom fram till Tbilisis flygplats på tisdagskvällen. 

– Vi ska nu se till att de kommer ut så fort som möjligt till de drabbade människorna som finns på olika uppsamlingsplatser här i landet. Vi har uppgifter på att det finns ett stort antal människor, upp till 100 000 i Tbilisi på olika uppsamlingsstationer, säger Lars Johansson.

– Våra förhoppningar nu är att det ska komma snabbt ut och vi ska diskutera här vidare med Katastrofmyndigheten där de här sovsäckarna och respiratorerna ska placeras, säger Lars Johansson.

”Sovsäck med innerpåse” står det skrivet på de bruna kartonger som lastas av transportflygplanet. I går lämnade flygplanet Örebro och landade här i Tbilisi under kvällen. Brandmän vid flygplatsens brandkår hjälper till när kartongerna lastas in i lastbilar, och kastar kartongerna till varandra.

I bruna trälådor finns de fem respiratorerna. Under dagen i går började också den ryska armén att dra sig tillbaka, om än i mindre skala, från till exempel den ockuperade staden Gori.

Enligt Lars Johansson vid Räddningsverket så betyder det förhoppningsvis att människor snart kan återvända hem och lämna de platser, bland annat tältläger och andra platser dit de sökt sig under striderna.

– Det kan ju innebära att människor kan börja röra sig mot Gori och komma tillbaka till sina bostäder, säger Lars Johansson.

Men vad betyder det för hjälparbetet om människor är hemma och får hjälp i förhållande till om man är på en uppsamlingsplats?

– Det kommer att bli lättare och drägligare om man kan komma hem till sina bostäder, förhoppningsvis kan infrastrukturen komma i gång snabbare, man slipper trängas i gymnastikhalllar, ligga på betonggolv. Man kan komma hem till ett hem där hjälporganisationerna så fort som möjligt kan förse dem med basala tillhörigheter, säger Lars Johansson.

Det är den georgiska regeringen som vädjat till omvärlden för att få humanitär hjälp. Sveriges Radio träffar hälso- och sjukvårdsministern Alexander Kvitoshvili och han är mycket nöjd med den hjälp som hittills kommit fram, vad han däremot inte är nöjd med är att den ryska reträtten går alldeles för långsamt, för innan den är helt klar, så vågar inte många georgier ta sig hem igen, säger han.

– Det här kan inte få fortsätta, ryssarna måste härifrån så att människorna kan återvända till sina hem. De flesta, 99 procent, också till hela hus. Om inte ryssarna drar sig härifrån kommer det här att sluta med en katastrof, säger hälso- och sjukvårdsminister Alexander Kvitoshvili.

Jan Andersson, Tbilisi
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".