Harald Arvidsson med mask. Foto: Peter Olsson/SR.

Andningsmask gör att fler kan sova

Att sova med en andningsmask har blivit den snabbast växande behandlingsmetoden för svenskar som lider av sömnapné, eller andningsuppehåll under sömnen. En liten apparat höjer trycket i de övre luftvägarna och gör det lättare att andas.

Så många som uppemot 60 000 svenskar kan ha tillgång till behandlingen i dag, en av dem är Harald Arvidsson i Mårtensdrätt utanför Jönköping.

– Då tar jag på mig masken och sen startar den genom att jag börjar andas, säger Harald Arvidsson.

Vad har det här betytt för dig?

– Det är jättestor skillnad, dels att Jeanette, min fru, kan sova oberörd, jag kan sova oberörd, jag vaknar och är mycket piggare, säger Harald Arvidsson.

Finns det några nackdelar?

– Inte mer än det utseendemässiga, men det är inte så många som tittar på mig när jag sover, säger Harald Arvidsson.

Harald Arvidsson sökte vård för att han snarkade mycket och var trött på dagarna. En undersökning visade att han led av sömnapné, eller andningsuppehåll under natten. Den behandling han fick är också den som växer snabbast i Sverige i dag, den så kallade CPAP-behandlingen.

CPAP-maskinerna består av en liten fläkt, en slang och en andningsmask och gör så att luftrycket höjs i de övre luftvägarna och får i princip helt bort andningsuppehållen under natten.

Jan Hedner är professor i sömnrelaterade sjukdomar på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och sitter också med i styrelsen för Svensk förening för sömnforskning och sömnmedicin. Han gör uppskattningen att ungefär 60 000 svenskar får CPAP-behandling i dag.

Han konstaterar också att behandling med CPAP började få ett rejält uppsving i slutet av 90-talet och början av 2000-talet.

– Utvecklingen har varit explosiv och vi har haft ett stort hål att fylla, vi har behövt väldigt många CPAP-maskiner för vi har väldigt många människor med sömnapné, säger Jan Hedner.

Nu uppskattar Jan Hedner att uppemot 10 000 CPAP-apparater ordineras varje år i Sverige. Ledande tillverkare uppskattar marknadsökningen till mellan 10 och 15 procent årligen.

Tillsammans med bett- eller snarkskenor har det blivit den dominerande behandlingen för sömnapné. De medicinska effekterna är också stora. Forskning har visat på samband mellan hjärt- och kärlsjukdomar och sömnapné, liksom med svårbehandlat högt blodtryck.

Det var också något som Harald Arvidsson i Måtensdrätt led av innan han inledde behandlingen.

– Jag tog mitt eget blodtryck, jag hade jättelågt så jag slutade med den medicinen och har minskat ner till ungefär hälften av vad jag hade innan på grund av det här så det finns mycket vunnet med att kunna sova på nätterna, säger Harald Arvidsson.

Peter Olsson
peter.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista