Zimbabwe

Situationen för folket blir allt värre

I Zimbabwe har regeringspartiet nu meddelat att man tänker öppna parlamentet i början av nästa vecka. Detta trots att man ännu inte lyckats lösa den politiska krisen i landet. Medlingen mellan regeringspartiet och oppositionen är i ett dödläge och situationen för det zimbabwiska folket förvärras för varje dag som går.

Det säger Jenni Williams, samordnare för kvinnoorganisationen Woza i Zimbabwe.

– Vi har en humanitär katastrof och en regering som inte bryr sig, säger Jenni Williams.

Hon är i Johannesburg för att berätta om den alltmer desperata situationen i Zimbabwe. Inflationen har nu nått ofattbara 11,3 miljoner procent. Matbristen är akut och våldet mot oppositionella bara fortsätter.

Jenni Williams organisation Woza utför aktioner av civil olydnad. Själv har hon blivit gripen inte mindre än 32 gånger under de senaste fem åren, värst var det i maj då hon satt i fängelse i fem veckor.

Också under den senaste veckan har medlemmar av Woza gripits av polis. Nio kvinnor, varav två i 80-årsåldern greps för att de hade skrivit bland annat ”kärlek kan övervinna hat” på gatorna i Harare.

Den månadslånga medlingen mellan regeringspartiets Robert Mugabe och oppositionens Morgan Tsvangirai, är i ett dödläge nu sedan Tsvangirai tackat nej till en premiärministerpost, eftersom den inte skulle fördela makten rättvist.

Jenni Williams dömer ut medlingen som hon menar bara handlar om politisk makt. Vanliga människor berörs inte, säger hon. Oppositionens Morgan Tsvangirai söker återigen stöd för förändring i grannländerna.

Jenni Williams hoppas att grannländernas samarbetsorganisation SADC ska engagera sig mer och att samtalen ska öppnas också för organisationer, fackförbund och religiösa ledare, bara om fler släpps in i samtalen så kan det bli en verklig förändring, säger hon.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista