Tre av fyra amerikaner nöjda med Bush

Stödet för USAs president George Bush fortsätter att vara starkt visar nya opinionsmätningar. Men även om amerikanerna är nöjda med Bush som ledare i krigstider, så finns tveksamhet om hur han sköter inrikespolitiken, inte minst ekonomin.
Redan dagen efter att president Bush förklarat att de större stridsinsatserna i Irak nu är över, ändrades fokus från kriget till den inrikespolitiska debatten här i USA. Inte för att det är det Vita Huset vill. Bushs närmaste skulle gärna se att bilden av honom som överbefälhavare under Irakkriget är den som lever kvar hos den amerikanska allmänheten ända till nästa års presidentval. Tre av fyra nöjda Enligt en ny opinonsmätning från Washington Post och TV-bolaget ABC anser en överväldigande majoritet, tre av fyra tillfrågade, att Bush gör ett bra jobb och är en stark ledare. En hög siffra som naturligtvis hänger nära samman med Irakkriget, men också kampen mot terrorism efter den 11 september. Samtidigt anser en majoritet av amerikanerna att det är dags att lägga ner mer kraft på att få ordning på den haltande ekonomin. Här är förtroendet för presidentens politik betydligt sämre. Återhämtning behövs Igår kom också statistik som visade på ökad arbetslöshet och minskad sysselsättning i USA, och president Bush sa att det var en signal till kongressen att göra något. – Vi behöver ett ekonomiskt återhämtningspaket som kan skapa jobb, sa Bush. Hans eget förslag för att få fart på ekonomin, att kraftigt sänka skatterna, får begränsat stöd från allmänheten, om man ska tro opinionsmätningar. En majoritet, 57 procent, menar till exempel att skatteförslagen enbart gynnar de rika och flertalet anser att pengarna som ska betala sänkningen istället borde gå till bättre samhällservice. President Bush är naturligtvis väl medveten om vad som hände hans far. Inte förlora som pappa Bush George Bush den äldre hade än högre förtroendesiffror efter det förra kriget vid Persiska Víken 1991, men förlorade året efter ändå presidentvalet till Bill Clinton, för att han inte ansågs ha fäst tillräckligt stor uppmärksamhet på vardagsekonomiska frågor. Men situationen är ändå en annan för den sittande president Bush, vilket inte bara är till hans fördel. Han har redan haft inrikespolitiska motgångar, trots de höga förtroendesiffrorna. Partivänner i det republikanska partiet har mitt under brinnande krig gått emot honom i just skattefrågan. Men det finns å andra sidan en sak som talar för att hans siffror inte sjunker lika snabbt som faderns och det är elfte september-dåden. Elfte september lever kvar Medan de amerikanska väljarna snabbt glömde segern i Gulfkriget till valet -92, lär terrordåden mot New York och Washington finnas kvar på näthinnan länge. Det är naturligtvis något som president Bushs rådgivare är medvetna om och kampen mot terrorism kommer därför vara ett återkommande tema inför nästa års val. Lika ofta kommer han bli påmind om, av både sina politiska motståndare och väljarna, att ekonomin är den viktigaste frågan för många amerikaner. Nästan hälften säger sig ha fått sämre ekonomi under hans tid vid makten och bara en av tio har det bättre ställt nu än när Bush tillträdde.
Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".