Kinesisk u-båtsolycka krävde 70 liv

Kinesiska medier ger på lördagen stor publicitet åt den u-båtsolycka som krävt 70 liv, men omständigheterna bakom en av de största katastroferna för den kinesiska flottan är höjda i dunkel.
Det var på fredagen som den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua i ett kort nyhetstelegram meddelade att hela besättningen på en ubåt, 70 man, hade förolyckats i Gula havet öster om Peking. På lördagen refereras nyhetsbyråns text på de kinesiska tidningarnas förstasidor. Inga förklaringar ges till hur olyckan gått till. Inga detaljer ges heller om när olyckan skedde. Det enda som sägs om själva u-båten är att den förts till en inte namngiven hamn längs den kinesiska nordöstkusten. Värsta kända olyckan Olyckshändelsen är en av de värsta katastroferna som drabbat den kinesiska krigsmakten. Kina har en flotta på 90-talet ubåtar, flera av dem av äldre modell. En modernisering av kinesisk krigsmateriel pågår. Försvarsanslagen har höjts kraftigt varje år under senare år. Det är ytterst ovanligt att de kinesiska myndigheterna tillåter medierna att över huvud taget offentliggöra olyckshändelser eller annat som kan väcka oro. Tecken på större öppenhet I det längsta hemlighölls omfattningen av sars-epidemin. Men epidemins storleksordning, grasserande rykten och internationellt tryck, fick efter hand propagandaapparaten att ge efter och låta informationen flöda. När den nye kommunistpartiledaren och presidenten Hu Jintao tillträdde gav han order om större öppenhet i medierna. Att nyheter om ubåtsolyckan publiceras verkar vara ett exempel på att Kina närmar sig större informationsfrihet.
Lars Gunnar Erlandsson, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".