Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tillstånd krävs för vedeldning

Från juli 2006 måste den som vill installera en ny vedeldad värmepanna i tätort begära tillstånd av kommunen, enligt miljöbalken. Det är innebörden av ett lagförslag från Energimyndigheten. Utredningen ställer också krav på befintliga pannor. I flera steg ska alla pannor ha tillstånd från 2008, både i tätort och på landsbygd.
Den småskaliga vedeldningen har utretts flera gånger, men har aldrig resulterat i några radikala förslag. Biobränsle anses ju gynnsamt från energi och klimatsynpunkt. Men från hälsosynpunkt är vedeldningen problematisk. Att elda i gamla, omoderna pannor utan ackumulatortank ger stora utsläpp av ämnen som är cancerframkallande och ger sjukdomar i luftvägarna. Bland annat har man sett att en del Norrlandskommuner, med mycket vedeldning, i vissa fall har sämre luft än storstäderna. 180 000 gamla pannor i bruk Idag eldas 180 000 småhus med panna utan ackumulatortank. De släpper ut flera hundra gånger mer föroreningar än en modern panna med bästa teknik och ackumulatortank. Om man inte ställer krav också på befintliga pannor kommer det att ta mycket lång tid innan det blir någon miljöförbättring, framgår av utredningen. Nya pannor i tätort måste uppfylla kraven Men det var på den punkten, som regeringen stupade förra gången man skulle ställa krav på vedeldning. Då vågade man inte sätta upp några utsläppsnormer som gäller alla pannor, även gamla, som är de värsta miljöbovarna. Idag är det bara nya pannor i tätorter, som måste uppfylla vissa krav fån Boverket, men de bygger inte på bästa teknik. Stor potential att ersätta olja Det finns en stor potential att ersätta olja och utländsk el med biobränslebaserad uppvärmning, konstaterar utredningen. På det sättet kan man också uppfylla Sveriges miljömål att minska koldioxidutsläppen. Men om det ska bli acceptabelt måste man också uppfylla Sveriges andra miljömål om frisk luft. Nu ska det här nya lagförslaget om en ”vedeldningsförordning” ut på remiss till en rad kommuner. De får ta ställning till om de tycker att det är en bra idé att få ett lagstiftningsvapen att hålla sig i, tillståndsplikt för landets alla vedpannor och renare luft inom fem år.
Ingrid Gustavsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".