Norsk babyfeber föder kungahuskritik

I Norge är det fortsatt stor uppståndelse kring prinsessan Märtha Louises nyfödda dotter. Men det är inte bara glada miner och lyckönskningar. Tonen mot kungafamiljen blir alltmer sarkastisk i norska medier. Respekten har minskat för kungahuset, säger norske statsvetaren Carl Erik Grimstad.
– Det märks både på sättet det talas om dem i massmedier: tidningar, tv, humorprogram i radio och tv. Kungahuset får stor plats i norska medier. Fortfarande flera dagar efter att prinsessan fött sitt barn så råder det kunglig bebisfeber. Nyheter om dottern Maud Angelica presenteras fortfarande först i norska motsvarigheten till Ekot. I morgontidingen Aftenposten, bland de viktigaste nyheterna, läser man om vilken typ av barnvagn paret valt. Flyttat intimgränsen Kungahuset har varit med och flytttat gränserna för det som är privat och intimt. Som när Märtha Louises man Ari Behn mötte pressen på sjukhuset efter förlossningen och i direksändning berättade om värkarna, hur han klippt av navelsträngen, hur det väckte urkrafter i honom och hur han ibland var tvungen att titta bort under förlossningen. Ari Behn och prinsessan Märtha Louise håller en hög profil. De har också gett ut en bok om sin kärlek. Komiker skämtar nu alltmer hejdlöst om kungahuset och i kvällstidningarna är tonen också ofta raljerande. Statsvetaren Carl Erik Grimstad säger att när kungafamiljen flyttar gränserna för det privata så bidrar det till att respekten minskar. – På många sätt har de skapat detta själv. Det hade varit otänkbart att vi fått veta något om Märtha Louise navelsträng för trettio år sedan. Det svenska kungahuset visar en större värdighet, tycker statsvetaren. I Norge har stödet för monarkin minskat de senaste åren. Carl Erik Grimstad säger att det norska kungahuset har dragits in i en underhållningskarusell och tappat fotfästet. – På sikt är jag ganska säker på att kungahuset vittrar sönder innifrån på grund av kraven på personlig insyn, kraven på intima detaljer kommer att göra att pressen förföljer dem ända till det outhärdliga. Samtidigt som vi inte behöver vårt norska kungahus på samma sätt längre, säger han, så håller familjen på på att göra det outhärdligt för sig själv.
Beatrice Janzon, Oslo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".