Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Flygekorrar hotas av motorvägsbygge

I Finland hotas det stora motorvägsbygget mellan Helsingfors och Åbo av ett litet märkligt djur som de flesta aldrig har sett. I hela EU finns det här djuret, flygekorren, bara i Finland. Om motorvägen stör dem riskerar Finland att få stå till svars inför EG-domstolen.
Flygekorrarna är mycket mindre än vanliga ekorrar. De har stora hudflikar mellan benen som de kan spänna ut nästan som ett paraply och glidflyga mellan träden. De klarar galant 20-30 meters luftfärder och rekordet lär ligga på 90 meter. Skyddas av naturdirektivet I EU finns flygekorrar bara i Finland och enligt unionens naturdirektiv måste de därför skyddas mycket noga. Flygekorren är i och för sig inget sällsynt djur. Den finns i stora mängder inte minst i Ryssland. I Finland minskar flygekorrarna, säjer Bernt Nordman som är verksamhetsledare på den finländska miljöorganisationen Natur och Miljö. – Flygekorrstammen har minskat med trettio procent de senaste åren, eftersom skogsbruket förändrats, säger Bernt Nordman. Flygekorrarna får allt svårare att hitta sin favoritmiljö, granskog med inslag av lövträd. Det är därför numera i princip förbjudet att avverka skog där flygekorrar har sina bon. Flyger nattetid Eftersom flygekorrarna egentligen bara är ute och flyger på nätterna är det få som överhuvudtaget har sett en flygekorre eller vet var de finns. Men de ställer till bekymmer för skogsägare som vill avverka skog och för samhällsplanerare som skall dra fram järnvägar och motorvägar. Nu är det en etapp på motorvägsbygget mellan Helsingfors och Åbo som EU vill stoppa, eftersom det berör ett tiotal flygekorrerevir, en fråga som för Finlands del kan sluta i EG-domstolen. Många, inte minst skogsägarna, tycker att skyddet är onödigt och flygekorrarnas vänner i bland annat organisationen Natur och Miljö blir ibland kallade naturskyddsterrorister.
Christer Fridén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".